Het is cruciaal dat verpleeghuizen de juiste maatregelen nemen

Infecties met resistente bacteriën vormen een grote bedreiging voor kwetsbare mensen, zoals de bewoners van verpleeghuizen. Daarom is het cruciaal dat verpleeghuizen de juiste maatregelen nemen. Maatregelen die zorgen voor een schone, veilige omgeving. Zo kunnen deze resistente bacteriën zich niet verspreiden en zo ontstaan er niet nog meer resistente bacteriën. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt met een factsheet ‘Infectiepreventie in de verpleeghuiszorg’ extra aandacht voor dit belangrijke thema. De inspectie bezocht gericht instellingen voor dit thema. Bij 18 van de 19 instellingen bleek de infectiepreventie en het antibioticabeleid niet op orde. Bij deze instellingen heeft IGJ vervolgens maatregelen getroffen.

Instellingen met hoogste risico’s bezocht
De inspectie bezocht 19 verpleeghuizen die aangaven dat ze geen audit uitvoeren op het gebied van infectiepreventie. Dit gaf de inspectie aanleiding om te toetsen of deze instellingen het thema infectiepreventie wel voldoende prioriteit geven. De bevindingen van deze 19 bezoeken zijn terug te lezen in het factsheet. De inspectie verwacht dat de verbeterpunten op het gebied van infectiepreventie van deze instellingen voor andere verpleeghuizen tot voorbeeld kunnen dienen. Zo leren verpleeghuizen van elkaar. Ook de brancheorganisaties hebben hier een belangrijke rol in.

Wat vragen we van de instellingen?  
Goede infectiepreventie en een effectief antibioticabeleid vragen om een bedrijfscultuur waar deze thema’s prioriteit krijgen. Deze aandacht helpt om de veiligheid van bewoners te garanderen. De specialist ouderengeneeskunde is hierbij verantwoordelijk voor een beleid dat er voor zorgt dat de verplegenden en verzorgenden goed weten wat ze moeten doen om veilige zorg te leveren aan kwetsbare ouderen. Bestuurders hebben als taak om rond deze thema’s deskundigheidsbevordering en scholing de stimuleren. Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in Verpleeghuizen’ van het ministerie van Volskgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de verschillende brancheorganisaties stimuleert en ondersteunt verpleeghuizen hierbij. Op de website resistentiepreventie.nl is alle informatie hierover te vinden. De inspectie gaat door met haar toezicht op infectiepreventie bij de verpleeghuizen, om bij te dragen aan de bewustwording en het beter toepassen van de normen door de zorgaanbieders.

Documenten
Factsheet Infectiepreventie in de verpleeghuiszorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Infectiepreventie in de verpleeghuiszorg verdient meer prioriteit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!