Het woord ‘ouderen’ wordt slechts twee keer genoemd in de Miljoenennota

Verenso is geschokt dat er in de stukken van Prinsjesdag wederom zo weinig aandacht is voor de behandeling van kwetsbare ouderen met complexe problematiek. Het woord ‘ouderen’ wordt slechts twee keer genoemd in de Miljoenennota. “Zeker gezien de opgave waarbij ouderen steeds langer in hun eigen huis blijven wonen is het van groot belang oog te hebben voor het vormgeven van goede behandeling van kwetsbare ouderen in de wijk.”

Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich grote zorgen over de toekomst. “Nederlandse ouderen worden steeds ouder én wonen steeds langer thuis. Dat betekent dat de zorg thuis – in de wijk – gewoon goed geregeld moet worden. Ouderen hebben daarbij recht op goede behandeling van een specialist ouderengeneeskunde in hun thuissituatie. Deze kan ook optreden als regiebehandelaar voor de patiënt, waardoor de zorg effectiever kan worden ingezet”, stelt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso en specialist ouderengeneeskunde.

Langer thuis als dat kan
Steeds meer ouderen met complexe problematiek wonen thuis. Wanneer thuis wonen echt niet meer gaat, is het belangrijk dat iemand een plaats in een verpleeghuis kan krijgen, stelt Verenso. “De komende jaren zullen veel meer ouderen thuis blijven wonen. Als specialist ouderengeneeskunde kom ik veel bij mensen thuis en help ik om mensen die dat nog kunnen, langer zelfredzaam te zijn en thuis te blijven wonen. Maar er zijn situaties waarbij dat niet kan en dan is het wel belangrijk dat er snel een plek in een verpleeghuis beschikbaar is”, aldus De Groot.

Langetermijnvisie
Het kabinet snijdt in de Miljoenennota wel problemen en uitdagingen aan, maar komt niet met maatregelen. En dat is kwalijk, stelt Verenso. Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot: “Onze samenleving staat voor grote opgaven voor de organisatie van ouderenzorg. Duidelijkheid voor de lange termijn en goede bekostiging is hierbij essentieel. Deze opgaven wachten niet.”

Persbericht: Kwetsbaar oud laat politici koud

Bron: Verenso


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Verenso
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Verenso
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kwetsbaar oud laat politici koud
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!