Dit geldt bij uitstek voor de zorg voor ouderen en chronisch zieken

'Hoe houden we de zorg goed en toegankelijk voor iedereen?', vroeg de koning zich namens het kabinet af in de Troonrede op Prinsjesdag. De kwaliteit van de zorg neemt toe, maar de vraag ernaar ook, constateerde hij. Dit geldt bij uitstek voor de zorg voor ouderen en chronisch zieken. De recente mediaberichtgeving over oplopende wachttijden voor verpleeghuizen laat dit zien, aldus ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties.

De aankondiging in de Troonrede dat het kabinet 'voor de zomer van 2020 de contouren voor de toekomstige organisatie van de zorg gaat schetsen', is daarom een positief signaal.

Maatschappelijk vraagstuk
ActiZ-vicevoorzitter Jacqueline Joppe: ‘We weten al jaren dat het aantal ouderen fors stijgt en de vraag naar ouderenzorg dus toeneemt. Het gaat niet alleen om geld, het systeem loopt vast. We moeten ons als samenleving uitspreken over hoe we in de toekomst oud willen worden en welke hulp we daarbij kunnen en mogen verwachten. De schaarste moet opnieuw worden verdeeld. Dit is een maatschappelijk vraagstuk dat zorgorganisaties niet alleen kunnen oplossen.”

Beschikbaar en betaalbaar
Het is wat ActiZ betreft tijd voor durf en lange termijn visie om de zorg in de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden. En die zorg zal er anders uitzien dan nu. Het moet in de toekomst niet uitmaken waar je langdurige zorg krijgt, thuis of in het verpleeghuis. Dat vraagt om goede samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleging, ziekenhuizen, verpleeghuizen en gemeenten en zorgverzekeraars.

Drie aanbevelingen
Voor een toekomstbestendige ouderenzorg doet ActiZ drie eerste aanbevelingen. Aanbevelingen waar ook zorgorganisaties een belangrijke rol in spelen en zich voor inzetten:

Creëer snel meer passende woonvormen. Momenteel ontbreken woonvormen die voorzien in een vorm van bescherming en beschutting voor oudere mensen, mede door het verdwijnen van verzorgingshuizen. Gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties moeten samen optrekken om meer passende woonvormen te realiseren. Het Rijk moet dit actief ondersteunen.
Werk aan één kwaliteitskader voor ouderenzorg. Nu zijn er bijvoorbeeld aparte kaders voor wijkverpleging en verpleeghuiszorg. Dat belemmert uitwisseling van medewerkers en leidt tot meer bureaucratie. Eén kwaliteitskader is duidelijk en helder voor cliënten en zorgverleners. Zeker nu de grens ook voor langdurige zorg tussen thuis en het verpleeghuis steeds meer vervaagt.
Investeer in wijkverpleging en in zorgcoördinatie, bijvoorbeeld rond onplanbare nachtzorg en eerstelijnsverblijf. Goede samenwerking in de wijk kan niet zonder duidelijke coördinatiepunten. Wijkverpleging en thuiszorg draagt bij aan zelfredzaamheid van mensen en voorkomt dat ze onnodig op spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen terecht komen.

Dat het kabinet nu zegt verder te gaan kijken dan de huidige regeerperiode en 'contouren gaat schetsen voor de toekomstige organisatie van de zorg' is een stap in de goede richting. ActiZ benadrukt dat de toekomst van zorg voor ouderen en chronisch zieken een maatschappelijk vraagstuk is waar iedereen, jong en oud, bij betrokken moet zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe verwachtingen ouderenzorg nodig: de hoogste tijd voor een landelijk debat!
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!