ActiZ steunt het pakket aan maatregelen dat nu voorligt niet
De gesprekken tussen het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en ActiZ over de bekostiging en contractering in de verpleeghuiszorg zijn spaak gelopen. De verschillen tussen partijen over de te nemen maatregelen in de financiering van de verpleeghuiszorg zijn te groot. ActiZ steunt het pakket aan maatregelen dat nu voorligt niet. Het leidt tot meer onzekerheid en geeft geen antwoord op de grote uitdaging door de vergrijzing waar de sector voor staat. ActiZ wil een gedragen toekomstsperspectief voor de verpleeghuiszorg en financiering die hierop aansluit en inspeelt.
Perspectief ontbreekt
ActiZ heef gepleit om voor een ‘hoofdlijnenakkoord’ voor de verpleeghuiszorg. De uitdaging waar de ouderenzorg voor staat is groot. Er zijn meer dan 20.000 wachtenden voor een plek in het verpleeghuis en de aankomende jaren neemt dit aantal snel toe. Er zijn volop investeringen in nieuwe locaties nodig. ActiZ verwacht tussen nu en 2040 een verdubbeling van de vraag naar zorg voor ouderen, terwijl de beschikbaarheid van mantelzorgers afneemt en het aantal gekwalificeerde zorgmedewerkers gelijk blijft. De bezorgdheid hierover is groot. Om ook als zorgorganisaties in te kunnen spelen op de grote veranderingen die nodig zijn, is vereenvoudiging en voorspelbaarheid in de zorgcontractering en financiering nodig.
Toenemende onzekerheid en ingewikkelde financiering
Bij het ministerie VWS en Zorgverzekeraars Nederland was geen ruimte om het gesprek over wat nodig is voor de toekomst te voeren. Zorgkantoren introduceren een nieuw inkoopbeleid met een lager basistarief en ‘opslagen’ op basis van ontwikkelplannen. Dit brengt financiële risico’s met zich mee voor zorgorganisaties. Ze kunnen medewerkers geen vaste contracten en loopbaanperspectief bieden als onzeker is of ze hen ook in de toekomst kunnen betalen.
Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg: ‘Het inkoopbeleid van zorgkantoren kan en moet een stuk eenvoudiger. Er was al onzekerheid over de landing van het kwaliteitsbudget in de reguliere tarieven en de invoering van de integrale vergelijking. Daar komt nu een nieuwe onzekerheid bij. Het voorstel dat er nu ligt mist de samenhang met het kwaliteitsbudget en de beweging die de sector maakt. Wij hebben ZN gevraagd het huidige beleid met een jaar te verlengen om te komen tot een beleid dat past bij de uitdagingen waar de sector voor staat.’
Geen bestuurlijke afspraken
ActiZ heeft geen bestuurlijke afspraken met ZN gemaakt over de uitvoering van het kwaliteitsbudget voor 2021. ‘De verschillen tussen de partijen zijn te groot,’ aldus De Wee. ‘Het is voor ons niet te begrijpen dat VWS en ZN de sector met nog meer onzekerheden opzadelen, terwijl de ouderenzorg voor enorme uitdagingen staat en midden in de coronacrisis zit’. Voor verbetering van de bekostiging wijzen zorgaanbieders op het belang van minder verschillende financieringsstromen en een vast landelijk reëel tarief. De verantwoording van de financieringsstromen is nu veel te complex en vormt daardoor een grote administratieve last. ActiZ roept de politiek op om minister De Jonge te vragen om samen met partijen tot een gedragen toekomstperspectief op de zorg voor ouderen te komen en het probleem niet opnieuw voor zich uit te schuiven.