Één op de vijf ouderen hebben geen vertrouwenspersoon bij wie ze terecht kunnen met vragen of voor een goed gesprek.

De kwaliteit van leven van mensen die hulp of ondersteuning krijgen via de gemeente is tussen 2015 en 2016 niet slechter geworden. Maar de groep mensen die emotioneel eenzaam is neemt wel toe. Deze mensen, ruim één op de vijf, hebben geen vertrouwenspersoon bij wie ze terecht kunnen met vragen of voor een goed gesprek. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in hun rapportage sociaal domein 2016.

En er is nóg een probleem. In 2016 kregen minder mensen dan in 2015 hulp van een beroepskracht. Terwijl ze wel hulp of ondersteuning nodig hadden. Gemeenten gaan ervan uit dat mensen deze hulp regelen via hun eigen netwerk of met buren. Maar het is onduidelijk of dit ook echt gebeurt.

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland zegt dat mensen altijd de hulp en ondersteuning moeten kunnen krijgen die ze nodig hebben. “Je kunt als gemeente niet denken dat mensen dat wel zelf regelen. Sommigen schamen zich als ze hulp vragen aan familie of bekenden.”

Ze wijst erop dat de Patiëntenfederatie een heel handige manier heeft voor gemeenten om te zien wat hun inwoners willen. “Kijk naar ons programma MijnKwaliteitVanLeven.nl. Door het invullen van de vragenlijst geven inwoners zelf aan welke zorg en ondersteuning ze nodig hebben en op welk terrein. 

Steeds meer mensen maken hiervan inmiddels gebruik om zichzelf goed op een gesprek met de gemeente voor te bereiden. Wij laten zien hoe een gemeente eenvoudig kan inspelen op de behoefte die mensen hebben aan ondersteuning”. 

Meer dan 47.000 mensen in Nederland maken inmiddels gebruik van Mijnkwaliteitvanleven.nl. Daarmee is dit het grootste landelijke onderzoek in Nederland gericht op de invloed van zorg op de kwaliteit van leven van mensen. Op www.mijnkwaliteitvanleven.nl hebben vrijwel alle gemeenten een eigen pagina waarop de uitkomsten dagelijks bijgewerkt worden. Bij minimaal 300 deelnemers wordt jaarlijks een gemeenterapport opgesteld. Er zijn inmiddels 50 gemeenterapporten beschikbaar “Als je als gemeente actief meedoet aan Mijnkwaliteitvanleven.nl laat je je inwoners nooit in de kou staan.”

> Ga hier naar de rapportage van het SCP

> Ga hier naar www.mijnkwaliteitvanleven.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer ouderen missen goede gesprekspartner
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!