Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Thuiszorg Olympia bv een aanwijzing gegeven. Thuiszorg Olympia levert in Eindhoven en omgeving zorg aan cliënten thuis. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. Thuiszorg Olympia moet direct de zorg overdragen van cliënten met de indicatie verpleging en/of bij wie voorbehouden handelingen worden uitgevoerd.

Wat is er aan de hand?
De inspectie constateert dat Thuiszorg Olympia grotendeels niet voldoet aan de normen voor goede en veilige zorg. Thuiszorg Olympia schiet op meerdere thema’s tekort waar de inspectie op let: ‘veilige zorg’, ‘cliënt centraal’, ‘integrale zorg’, ‘professionele autonomie van de wijkverpleegkundige’ en ‘sturen op kwaliteit en goed bestuur’. Ook is er geen verantwoorde omgang met medicatie. Dit kan ertoe leiden dat er een onmiddellijk en hoog risico is voor de veiligheid van cliënten.

Om die reden legt de inspectie een aanwijzing op. Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

In de aanwijzing staat onder meer dat Thuiszorg Olympia direct een deel van de cliënten moet overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dat betreft de personen met de indicatie verpleging en/of bij wie voorbehouden handelingen moeten worden uitgevoerd. Voorbehouden handelingen zijn risicovolle, medische handelingen die alleen bevoegde zorgverleners mogen uitvoeren, zoals injecteren. Pas als de inspectie vaststelt dat er voldoende maatregelen op dit gebied zijn genomen mag Thuiszorg Olympia weer cliënten aannemen die deze zorg nodig hebben.

Hoe nu verder?
De aanwijzing valt uiteen in twee onderdelen. Thuiszorg Olympia moet uiterlijk op 19 januari 2020 voldoen aan het thema ‘veilige zorg’. Dit betekent dat wijkverpleging bekwaam en bevoegd moet zijn om voorbehouden handelingen te verrichten. Hier hoort een verantwoorde omgang met medicatie ook bij.

Thuiszorg Olympia moet uiterlijk 19 april 2020 tekortkomingen op de andere thema’s (‘cliënt centraal’, ‘integrale zorg’, ‘professionele autonomie van de wijkverpleegkundige’ en ‘sturen op kwaliteit en goed bestuur’) hebben verholpen.

De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. Als Thuiszorg Olympia niet aan de aanwijzingen voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Documenten
Thuiszorg Olympia B.V. Eindhoven aanwijzing december 2019
Thuiszorg Olympia B.V. Eindhoven november 2019

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2019/12/30/aanwijzing-voor-thuiszorg-olympia-bv
Originele titel: Aanwijzing voor Thuiszorg Olympia bv
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2020-01-01

Relevante artikelen ...

Majestic Home Care in Amsterdam heeft aanwijzing gekregen MHC mag sinds 29 januari al geen nieuwe cliënten meer aannemen De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft thuiszorgorganisatie Majestic Home C... Thuiszorg Fri, 05 Feb 2021, 13:58:25
Thuiszorg Doruk bv geen aanwijzing meer De zorgaanbieder heeft voldoende verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot de medicatieveiligheid De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heef... Thuiszorg Tue, 24 Nov 2020, 15:57:14
Wijkverpleging kent (nog) geen wachttijden In 99 procent wordt de zogeheten treeknorm gehaald door zorgorganisaties Mensen die de zorg van een wijkverpleegkundige nodig hebben, hoeven hier n... Thuiszorg Thu, 28 Mar 2019, 21:46:50
Nieuwe zorgaanbieders kunnen controles verwachten We richten ons tijdens de komende controles op nieuwe zorgaanbieders stelt de NZa De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) controleert de komende weken bi... Thuiszorg Tue, 11 Dec 2018, 16:44:39
Aanwijzing voor De Wit Thuiszorg B.V. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft De Wit Thuiszorg B.V. in Nijmegen een aanwijzing gegeven. Volgens de inspectie voldoet de zorg nie... Thuiszorg Mon, 03 Apr 2017, 13:55:05