Mensen die voor hun naaste zorgen kosten de samenleving geen geld, zij besparen geld

Mantelzorger is vier uur per week belast met regelkolder
Stapels formulieren in onbegrijpelijke taal, bewijs aanleveren dat je wel écht voor je naaste zorgt en organisaties die langs elkaar heen werken. Mantelzorgers die intensief zorgen voor een naaste zijn gemiddeld 4 uur per week bezig met regeltaken. Vier op de tien mantelzorgers geeft aan dat het hen moeite kost om deze taken te doen, blijkt uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel. Deze regelkolder moet stoppen, vindt MantelzorgNL. 

In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november start daarom de petitie Stop de #regelkolder; maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Wil je de petitie meteen tekenen? Dan kan dat hier - Veel dank! 

Over welke regelkolder gaat het?
Mensen die voor hun naaste zorgen kosten de samenleving geen geld, zij besparen geld. Toch is de angst voor misbruik of fraude met bijvoorbeeld zorgverlof zo groot dat dit zorgt voor veel controle. Zo moet één op de drie mantelzorgers aantonen dat ze wel echt mantelzorger zijn om in aanmerking te komen voor zaken als de mantelzorgwaardering of zorgverlof op het werk. Vaak wordt er gevraagd om een schriftelijke verklaring van een arts, terwijl (huis)artsen eenzijdig hebben besloten deze verklaring niet meer af te geven. Dat zorgt er in meer dan de helft van de situaties voor dat mantelzorgers op zoek moeten naar een formulier, dat niet bestaat.

Frustratie en overbelasting
Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL: ‘Om frustratie en overbelasting te voorkomen, moeten we de vijf miljoen mantelzorgers in dit land maximaal ondersteunen om voor hun naaste te zorgen. Want zo lang mantelzorgers het huis schoonhouden, de steunkousen aantrekken en zorgen voor een dagritme, kunnen mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar in de praktijk belasten we mantelzorgers juist 4 uur in de week met brieven in onbegrijpelijke taal, ingewikkelde regels en bizar veel loketten. Deze gekmakende bureaucratie moet stoppen.’
MantelzorgNL wil:
- dat zorgprofessionals communiceren in begrijpelijke taal en zelf contact opnemen met collega organisaties, in plaats van de mantelzorger weer door te verwijzen naar het volgende loket;
- dat beleid op elkaar wordt afgestemd zodat de mantelzorger niet verstrikt raakt in regels en tegenstrijdige eisen;
- laagdrempelige toegang tot hulp, met minimale bewijslast.

Stop de regelkolder
Om de bureaucratie echt een halt toe te roepen start MantelzorgNL - in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november - met de petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder. Alzheimer Nederland, Ieder(in), Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL) hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. De petitie is te tekenen op dagvandemantelzorg.nl

De feiten over mantelzorg
Wat is mantelzorg: alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving

 • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaven in 2019 mantelzorg (circa 5 miljoen mantelzorgers)
 • 830.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp;
 • 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers);
 • Wanneer mantelzorgers niet meer zouden zorgen, kost het de maatschappij 44 miljard euro om alle mantelzorgers te vervangen door zorgprofessionals;
 • 40% van de mantelzorgers geeft zorg zonder betrokkenheid van professionals;
 • Ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen;
 • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: Teken de petitie: Stop de regelkolder voor de mantelzorger!
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
 • Datum: 30 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!