Snelle diagnose en behandeling zijn belangrijk om een hartinfarct te voorkomen

Pijn op de borst, angina pectoris, kan duiden op een zuurstoftekort van de hartspier. Snelle diagnose en behandeling zijn belangrijk om een hartinfarct te voorkomen of de patiënt juist te kunnen geruststellen. Om dat nog beter te doen, start het UMC Utrecht in augustus twee studies. De Hartstichting steunt dit onderzoek met 2,8 miljoen euro. 

Een preciezere en snellere diagnose bij pijn op de borst kan een hartinfarct voorkomen. Patiënten hebben hier veel belang bij. De Hartstichting steunt onderzoek hiernaar in het UMC Utrecht dan ook met 2,8 miljoen euro. Daarbij wordt bij patiënten met pijn op de borst gekeken naar zowel de kleinere bloedvaten van het hart als het RNA (genetisch materiaal) in de bloedplaatjes. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van prof.dr. Gerard Pasterkamp, dr. Imo Hoefer en dr.ir. Hester den Ruijter. 

Zuurstoftekort
Bij de meeste patiënten met pijn op de borst is er geen aanwijzing voor een zuurstoftekort in het hart. Toch zijn de vooruitzichten voor sommige van deze patiënten slecht. Dat komt omdat ze problemen in de kleine vaatjes van het hart kunnen hebben. Vooral bij vrouwen is er het vermoeden dat problemen in de kleinere bloedvaten rond het hart de oorzaak kunnen zijn voor pijn op de borst. Die problemen worden met de huidige technieken alleen niet standaard opgespoord. De onderzoekers gaan nu bij 400 patiënten met pijn op de borst een MRI- en een CT-scan van het hart maken. Daarbij worden de grote én de kleine vaten van het hart in beeld gebracht. Het idee is dat hieruit blijkt of patiënten met onbegrepen klachten afwijkingen hebben aan de kleinere bloedvaten in het hart. Bij dit onderzoek is ook prof.dr. Leiner van de afdeling Radiologie betrokken. 

Bloedplaatjes
Het tweede project waarvoor het bedrag van de Hartstichting wordt benut, richt zich op de samenstelling van het RNA (genetisch materiaal) van bloedplaatjes. Onder invloed van ziekte kan de samenstelling van het RNA sterk veranderen. Naar verwachting leidt pijn op de borst door zuurstoftekort tot zo’n verandering van het RNA in de bloedplaatjes. In deze studie wordt onderzocht of dit echt zo is. Klopt deze aanname, dan is onderzoek van de bloedplaatjes bij patiënten met pijn op de borst mogelijk nuttig om een betere en snellere diagnose te stellen. Het UMC Utrecht wil dan een test ontwikkelen, waardoor het mogelijk wordt om direct uit de bloedplaatjes af te lezen of iemand hart- en/of vaatziekten heeft. 

Dit door de Hartstichting gesteunde onderzoek valt onder privaat-publieke samenwerking. Vernieuwende bedrijven zijn onderdeel van het team om zo samen tot een beter eindproduct te komen. De private partners die de komende drie jaar meewerken aan deze onderzoeken, zijn SkylineDx, Abbott en MEDIS. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Snellere en betere diagnose bij pijn op borst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!