Voor het vijfde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek op het Lowlands festival in Biddinghuizen

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands? Wetenschappers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit zoeken het op 16, 17 en 18 augustus uit tijdens 'Lowlands Science'.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek op het Lowlands festival in Biddinghuizen. Uit de ingezonden voorstellen zijn elf onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium kunnen gebruiken. Twee daarvan zijn van het Radboudumc en een van de Radboud  Universiteit. De festivalbezoekers kunnen leren reanimeren – via een app of met een instructeur, geven antwoord op de vraag hoe tevreden ze zijn met hun geslachtsdeel en gaan een gesprekje aan met een onbekende.
 
Lowlands Saves Lives 
Wie red jij? De kans dat het je overkomt of het meemaakt is enorm, want de cijfers liegen er niet om: ruim driehonderd keer per week is er iemand in Nederland die een plotselinge hartstilstand krijgt. De overlevingskans is slechts twintig procent, wat met maar liefst de helft stijgt als er snel en goed gereanimeerd wordt. Iedereen kan leren reanimeren, maar wat is de beste manier om dit te doen? In dit onderzoek leren deelnemers reanimeren en wordt gekeken welke manier van opleiden het meest effectief is. Twee soorten reanimatietraining worden vergeleken: een training met een virtual reality (VR) reanimatie-app en een reguliere training met een instructeur. Een absolute must do voor iedereen op Lowlands, want als jij het ziet gebeuren, kun je er maar beter klaar voor zijn. 
 
Wat heb jij in je broek?
Onderzoek toont aan dat hoe tevreden je bent met je uiterlijk vooral wordt beïnvloed door hoe mooi je je voelt in plaats van hoe je er feitelijk uitziet. Geldt dit ook voor iemands tevredenheid over zijn of haar geslachtsdeel? In een anonieme vragenlijst krijgen Lowlandsbezoekers plaatjes van geslachtsdelen te zien, en beantwoorden zij vragen over uiterlijk, tevredenheid en functie van hun geslachtsdeel en dat van hun eventuele sekspartner. Met gegevens over het verband tussen tevredenheid, uiterlijk, en functie van geslachtsdelen, hopen we ouders, kinderen en jongeren te helpen bij het besluit om een variatie van het geslachtsdeel al dan niet te opereren.

Meet a Stranger
‘Hi vreemdeling, alles oké met je? Je bent zo stil, net een mooi concert gezien?’ Wat zou jij doen als je door een festivaltijger wordt aangesproken in ArmadiLLow op Cape Lowlands? Onderzoekers van de Radboud Universiteit bekijken wat mensen onthullen als ze in gesprek zijn met een gesprekspartner. Ze kijken naar eerste indrukken en ook wordt nagegaan hoe tevreden deelnemers zijn met hun sociale leven. Ben je blij met je sociale leven, dan zul je daar namelijk waarschijnlijk eerder over vertellen. En leggen de vrouwen of juist de mannen bepaalde informatie over zichzelf als eerste op tafel?

Lowlands Science
Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands waarbij tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onder andere onderzoek uit naar plankenkoorts, waarom je vaker ziek wordt in de winter en de invloed van muziek op pijn, en de Radboud Universiteit naar praten in 3D en het nemen van risico’s in aanwezigheid van anderen, en typen met je brein.


 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!