In het Erasmus MC–Sophia wordt onderzoek gedaan naar een nieuw online psychologisch behandelprogramma, genaamd 'Face IT voor jongeren

Face IT voor jongeren: onderzoek naar een online programma voor jongeren met een zichtbare aandoening

In het Erasmus MC – Sophia wordt onderzoek gedaan naar een nieuw online psychologisch behandelprogramma, genaamd 'Face IT voor jongeren'. Dit innovatieve eHealth programma is erop gericht om jongeren met een zichtbare aandoening te helpen om te gaan met lastige sociale situaties en negatieve gedachten.

Zichtbare aandoening
Face IT voor jongeren is in Engeland ontwikkeld voor jongeren met een zichtbare aandoening. Een zichtbare aandoening kan veroorzaakt worden door een huidaandoening, een trauma, een medische behandeling of aangeboren zijn. De aandoening kan zich in het hoofdhalsgebied bevinden, maar ook op minder opvallende plaatsen, zoals op de romp of de benen.

In Nederland wonen ongeveer 250.000 jongeren met een zichtbare aandoening. Uit eerder onderzoek is bekend dat mensen met een zichtbare aandoening soms vervelende sociale situaties kunnen ervaren, zoals aangestaard worden of gepest of buitengesloten worden. Een deel van de jongeren met een zichtbare aandoening kan daarom ook psychologische klachten ervaren. Op dit moment is er echter nog geen behandeling beschikbaar die specifiek ontworpen is voor jongeren met een zichtbare aandoening. Face IT voor jongeren is ontworpen samen met jongeren met een zichtbare aandoening en professionals met expertise op het gebied van zichtbare aandoeningen. In het programma krijgen jongeren handvatten om lastige sociale situaties en vervelende gedachten aan te pakken.

Online
Face IT voor jongeren is een online programma dat thuis vanaf de eigen computer gevolgd kan worden en bestaat uit acht sessies, waarvan zeven wekelijkse sessies en één opfrissessie. Het programma bevat informatie, afbeeldingen, video’s, invuloefeningen en quizzen. Het programma is eerder al getest door een aantal jongeren met een zichtbare aandoening. Deze jongeren gaven allemaal aan het programma aan te raden aan andere jongeren met een zichtbare aandoening. 

Effectiviteit van Face IT voor jongeren
Om de effectiviteit van Face IT voor jongeren te testen, wordt een groot onderzoek opgestart waaraan uiteindelijk 200 jongeren zullen deelnemen. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een zichtbare aandoening kunnen zich aanmelden voor het onderzoek. Zij zullen allen op drie momenten vragenlijsten invullen. De helft van de jongeren volgt ook Face IT voor jongeren. De jongeren die Face IT voor jongeren in eerste instantie niet volgen, zullen na hun deelname toegang krijgen tot het programma. Het gehele onderzoek is online.

Bij gebleken effectiviteit zal Face IT voor jongeren geïmplementeerd worden in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Aangezien Face IT voor jongeren een online programma is, is het makkelijk in gebruik. Andere professionals zullen na een korte training Face IT voor jongeren ook kunnen inzetten voor hun cliënten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC–Sophia
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Face IT voor jongeren met een zichtbare aandoening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!