Voor jonge cliënten met crimineel gedrag kunnen mensen die een verleden in de criminaliteit hebben een geloofwaardig rolmodel vervullen

Ervaringsdeskundigen met een crimineel verleden en jonge cliënten met crimineel gedrag herkennen zich in elkaar. Ervaringsdeskundigen hebben meer empathie, oordelen minder en begrijpen dat stoppen met crimineel gedrag lastig is. Dit blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Margriet Lenkens.

Ondersteuning door ervaringsdeskundigen wordt gewaardeerd door zowel de cliënten als de deskundigen zelf , stelt promovendus Margriet Lenkens. ‘Voor jonge cliënten met crimineel gedrag kunnen mensen die een verleden in de criminaliteit hebben een geloofwaardig rolmodel vervullen. Ze bieden hoop en perspectief doordat ze ‘geslaagd’ zijn ondanks een moeilijk verleden.’ Lenkens is dan ook positief over de inzet van ervaringsdeskundigen, maar plaatst wel een kanttekening. ‘We kunnen niet zeggen dat het ook bijdraagt aan minder delictgedrag bij cliënten.’ 

Crimineel verleden
Lenkens onderzocht bij Onderzoeksinstituut IVO en het Erasmus MC de behoefte aan steun en hulp van jonge mensen die crimineel gedrag vertonen. Daarnaast onderzocht zij een vorm van ondersteuning die mogelijk bij hun behoeften aansluit, namelijk ondersteuning door personen met een crimineel verleden, ervaringsdeskundigen dus.

Deze personen met ervaringskennis van crimineel gedrag en strafrechtelijke gevolgen werken bijvoorbeeld als jongerenwerker of als hulpverlener in de forensische zorg, en bieden cliënten vaak emotionele en praktische ondersteuning. In dit contact herkennen ervaringsdeskundige en cliënt zich vaak in elkaar.

Oprecht contact
Uit de interviews en uitgebreide literatuurstudie blijkt dat ervaringsdeskundigen meer van zichzelf delen dan professionals zonder een verleden in de criminaliteit. Daarnaast vinden zij het belangrijk om een gelijkwaardig en oprecht contact met de cliënt te hebben. Hierdoor kan er sneller of makkelijker een vertrouwensband ontstaan. Daarbij begrijpen ervaringsdeskundigen goed dat het stoppen met criminaliteit lastig is, en met vallen en opstaan verloopt.

Vooroordelen
Lenkens ziet kansen voor de inzet van de ervaringsdeskundigen: ‘Organisaties in de forensische sector, zoals (jeugd)gevangenissen en instellingen voor forensische zorg, kunnen op basis van dit onderzoek de inzet van ervaringsdeskundigen overwegen.’

Het is volgens Lenkens belangrijk dat beide partijen praten over de vooroordelen die ze over elkaar hebben. ‘Bijvoorbeeld dat de ervaringsdeskundige onbetrouwbaar zou zijn en de niet-ervaringsdeskundige geen oprechte intenties zou hebben.’ Ook zou er meer training en opleiding van ervaringsdeskundigen moeten komen vindt Lenkens: ‘Een opleiding voor ervaringsdeskundigen zorgt ervoor dat ze kunnen reflecteren op hun verleden en dat ze zich niet alleen op eigen ervaringen baseren’.

Op de website www.morethanamirror.nl is aanvullende informatie te vinden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Miriam Heijenga
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ervaringsdeskundige heeft meerwaarde voor jongeren met crimineel gedrag
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!