Tijdens de eerste coronagolf lanceerden het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit de Grow It!-app in de regio Rotterdam

De Grow It!-app die jongeren steunt bij het omgaan met stress, verveling en eenzaamheid tijdens de coronacrisis is vanaf 15 december voor alle jongeren in Nederland beschikbaar.

Tijdens de eerste coronagolf lanceerden het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit de Grow It!-app in de regio Rotterdam. Dankzij een ZonMw-subsidie kunnen nu alle jongeren in Nederland de Grow It!-app spelen, die hen steunt bij het omgaan met stress, verveling en eenzaamheid. Dit is nu extra van belang met de sluiting van de scholen tijdens de nieuwe zware lockdown, die jongeren extra kwetsbaar maakt voor emotionele problemen.

Eerste bevindingen
De Grow It!-app was een succes tijdens de eerste coronagolf, in totaal hebben bijna 900 jongeren uit de regio Rotterdam hem gedownload. Ze gaven de app een 8 qua beoordeling. Uit de eerste bevindingen blijkt dat 54% van de deelnemers vaker nadacht over hoe ze zich voelde.

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Manon Hillegers en hoofonderzoeker van de Grow It!-app: “Het is indrukwekkend te zien hoe veerkrachtig en inventief de meeste jongeren zijn in deze lastige tijd. Maar de uitzichtloosheid en het gebrek aan een duidelijk tijdspad van weer een ‘normaal leven’ maakt jongeren onzeker, moedeloos en ook opstandig. Contact met elkaar is cruciaal in stressvolle perioden en dat is juist nu maar deels mogelijk. De Grow It!-app kan jongeren helpen door inzicht te geven in hun emoties en ondersteuning bieden door leuke challenges in hun dagelijks leven aan te gaan.”

Steun bij gevoelens
Voor zover bekend is Grow It! de eerste gamified smartphone app in Nederland die jongeren gericht steunt bij gevoelens van angst, somberheid, eenzaamheid en stress tijdens de coronacrisis. Jongeren die meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek kunnen de app gratis downloaden op hun telefoon, kiezen een naam van een dier als nickname, en spelen 3 weken in een team mee.

Elke dag ontvangen ze op vijf willekeurige momenten een korte vragenlijst met vragen over hun slaap, beweging, emoties, sociaal gedrag, eenzaamheid en stress. Ook doen ze mee aan opdrachten, zogeheten challenges. Bijvoorbeeld: bak of kook iets lekkers voor je gezinsleden of ga een super-challenge aan en leer coole nieuwe trucs. De opdrachten helpen de jongeren gevoelens te delen of een activiteit te ontplooien. De app werkt tegelijkertijd als een soort dagboek.

Onderzoek
Spelers dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek. Met de Grow It!-app willen onderzoekers van het Erasmus MC–Sophia en de Erasmus Universiteit in kaart brengen wat de effecten zijn van de coronacrisis op jongeren tussen de 12 en 25 jaar en emotionele problemen voorkomen. Verder heeft het onderzoeksteam een subsidie vanuit het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek ontvangen om de Grow It!-app landelijk beschikbaar te stellen en door te ontwikkelen.

Ga naar de website om je aan te melden of voor meer informatie over de partners in de ontwikkeling van de app en het onderzoek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Jochem van Laar
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Rotterdamse Grow It!-app steunt alle Nederlandse jongeren in nieuwe lockdown
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!