Hartfalen wordt veroorzaakt door een verstijfde hartspier, waardoor het hart pompkracht verliest

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie van ZonMw ontvangen om te onderzoeken of ze de prognose van gecompliceerde hartfalenpatiënten kunnen verbeteren. Omdat hartfalen vaak gepaard gaat met boezemfibrilleren (een veelvoorkomende hartritmestoornis) is de verwachting dat het vroegtijdig blokkeren van de ritmestoornis de levenskwaliteit en levensverwachting verbetert.

Hartfalen wordt veroorzaakt door een verstijfde hartspier, waardoor het hart pompkracht verliest. Bij zo'n 15.000 Nederlanders gaat dat ook nog eens gepaard met een onregelmatig en versneld hartritme: boezemfibrilleren. Deze combinatie van hartproblematiek maakt de prognose vaak slecht in termen van overleving en kwaliteit van leven. Patiënten moeten dan ook regelmatig worden opgenomen in het ziekenhuis, waar zowel het hartfalen als de ritmestoornis meestal worden onderdrukt met medicatie. De Maastrichtse cardiologen denken echter dat het vroegtijdig blokkeren van de ritmestoornis veel gezondheidswinst kan opleveren.

Ablatie
Een ablatie is een techniek die veelvuldig toegepast wordt voor de behandeling van boezemfibrilleren (zonder hartfalen). De cardioloog blokkeert tijdens deze procedure de bron van de ritmestoornis door het wegbranden of bevriezen van de plek waar de verstoorde elektrische prikkels vandaan komen. Tot op heden wordt deze techniek niet structureel toegepast bij patiënten die ook hartfalen hebben. Om de effectiviteit van de behandeling te bewijzen, worden 600 patiënten opgenomen in het onderzoek en verdeeld over twee groepen. De ene helft krijgt de standaardbehandeling met medicatie, de andere een ablatie voor het blokkeren van de ritmestoornis.

Duurzame gezondheidswinst
De onderzoekers verwachten uiteindelijk een langere levensverwachting, een betere kwaliteit van leven en minder ziekenhuisopnames. "Door het aanpakken van het boezemfibrilleren zal de hartfunctie namelijk verbeteren en zullen de klachten van hartfalen afnemen", zegt projectleider dr. Kevin Vernooy van het Maastricht UMC+ (ook werkzaam bij de afdeling cardiologie van het Radboudumc). "We zijn er daarnaast ook van overtuigd dat het uitvoeren van een ablatie bij deze patiëntengroep ook kosteneffectief is. Het zal immers gaan leiden tot minder ziekenhuisopnames. Naast gezondheidswinst voor de patiënt leveren we dus ook een bijdrage aan het realiseren van duurzamere zorg."

Het onderzoeksproject is getiteld RACE-8-HF trial en wordt uitgevoerd in elf Nederlandse ziekenhuizen (academisch en niet-academisch) en zal naar verwachting 5 jaar in beslag nemen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 'Verbeterde prognose hartfalen door behandeling ritmestoornis'
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!