De acht onderzoeksprojecten richten zich op uiteenlopende technieken en kankersoorten

Er starten acht nieuwe kankeronderzoeksprojecten waarbij technische en medische wetenschappers samenwerken. Het gaat om ambitieus onderzoek naar onder meer borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker. Hiervoor trekken KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Topsector Life Sciences & Health 5,4 miljoen euro uit. Directeur van KWF Kankerbestrijding Fred Falkenburg: ‘Technische innovaties zijn onontbeerlijk voor kankerbestrijding. Daarom ben ik heel blij met deze onderzoeksprojecten die van start gaan. In samenwerking met technologie-experts gaan we nieuwe stappen zetten op het gebied van onderzoek.`

MRI en 3D
De acht onderzoeksprojecten richten zich op uiteenlopende technieken en kankersoorten. Zo gaan onderzoekers aan het UMC Utrecht en de TU Eindhoven aan de slag met een nieuwe MRI-techniek. Het doel is snel te kunnen vaststellen of behandelingen bij alvleesklierkanker en longkanker aanslaan. Bij deze agressieve, moeilijk te behandelen kankersoorten is het tijdig inzetten van de beste behandeling van levensbelang.
In een ander project werken de TU Delft en het LUMC samen aan de ontwikkeling van 3D-geprinte geleiders voor inwendige bestraling bij vrouwen met gynaecologische tumoren. Op maat gemaakte geleiders zorgen ervoor dat de stralingsbron op de juiste plek terechtkomt en minder schade toebrengt aan gezond weefsel.

Nieuwe perspectieven
Het doel van de samenwerking tussen NWO en KWF is oncologische kennis verbinden met de innovatiekracht van de technische onderzoekers en bedrijven. Hierdoor ontstaan vernieuwende ideeën voor de preventie, diagnostiek en behandeling van kanker, die anders nooit bedacht, laat staan gerealiseerd hadden kunnen worden. Het toepassen van hoogstaande technologie binnen de oncologie biedt nieuwe perspectieven voor de kankerpatiënt.

In totaal zijn ruim 20 bedrijven en organisaties betrokken bij de onderzoeksprojecten. Hier vind je het overzicht van alle gehonoreerde projecten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KWF Kankerbestrijding
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 5 miljoen euro voor technologische ontwikkelingen in kankeronderzoek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 13 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!