In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen

Sanquin start met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat een patiënt op de Intensive Care (IC) belandt. Dit is dus geen reguliere behandeling, maar een onderzoek naar de effectiviteit van dergelijk plasma. Vanaf deze week worden ex-patiënten door hun GGD gevraagd om zich bij Sanquin aan te melden.

Procedure
Genezen patiënten krijgen van hun GGD een verzoek om zich bij Sanquin aan te melden voor het doneren van hun plasma. Daarna wordt diegene gevraagd om 4 keer in totaal, met tussenpozen van 7 dagen, plasma af te staan. Dit is veilig en voor de ex-patiënten niet erg belastend. 

Het plasma met de afweerstoffen van genezen coronapatiënten wordt in eerste instantie door Sanquin verwerkt tot FFP (Fresh Frozen Plasma). Patiënten kunnen hier een transfusie mee krijgen. Behandelende artsen kunnen dan onderzoeken of de antistoffen uit het plasma het virus bestrijden en de patiënt helpen met het verminderen van de lichamelijke reactie op het virus. Mogelijk wordt mensen hiermee een opname op de IC bespaard, of bij verdere ontwikkeling misschien zelfs een ziekenhuisopname.

Ondertussen wordt de procedure bij Sanquin Plasma Products opgestart om van het FFP ook een immunoglobuline te maken, zodat we het uiteindelijk niet meer als bloedproduct, maar als geneesmiddel kunnen aanbieden. 

Geen behandeling
Dit is nog geen breed verkrijgbare behandeling voor corona-zieken. Het is een onderzoeksopzet waarin wordt gekeken welke effecten dit plasma heeft op patiënten. Ook is de verwachting dat het benodigd plasma een schaars goed zal zijn en dat er tijd nodig is om dit in voldoende mate in te zamelen. Het zal namelijk moeten komen van patiënten die al twee weken zijn genezen én die willen doneren. 

Huidige patiënten
Het FFP zal vooral behulpzaam zijn bij het tegengaan van het verspreiden van het virus in het lichaam. Daarmee zijn vooral lichamelijk zwakkeren geholpen, zoals ouderen of mensen met longproblematiek.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Sanquin
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sanquin start met inzameling plasma van genezen coronapatiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!