Het LUMC is een Nederlands Expertisecentrum voor Foetale Geneeskunde en een van de grootste foetale behandelcentra ter wereld

Onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de eerste internationale multicenterstudie naar behandelstrategieën en -uitkomsten voor baby's met foetale en neonatale allo-immuun trombocytopenie (FNAIT) gepubliceerd in The Lancet Haematology. Dit is een zeldzame bloedaandoening tijdens de zwangerschap die kan leiden tot hersenbloedingen bij de baby.

FNAIT ontstaat doordat de bloedplaatjes, kleine celfragmenten in ons bloed die bloedingen voorkomen, van de ongeboren baby worden afgebroken door antistoffen van de moeder. Hierdoor loopt de baby risico op ernstige hersenbloedingen. "Door de zeldzaamheid van FNAIT weten we nog eigenlijk niet goed hoe deze ziekte in verschillende ziekenhuizen wordt behandeld, en dus ook niet wat de optimale behandelstrategie voor pasgeborenen is”,  legt Thijs de Vos uit, onderzoeker bij zowel de afdeling Neonatologie van het LUMC als Sanquin Research. “Daarom hebben we in deze studie de behandeling en uitkomsten vergeleken van ongeveer 400 kinderen verspreid over Australië, de Verenigde Staten en Europa." 

Nieuwe inzichten
De Vos en collega’s schrijven in The Lancet Haematology dat er tussen centra grote verschillen bestaan in behandelstrategieën na de bevalling. Met name in het gebruik van bloedplaatjestransfusies. "Terwijl sommige centra geen transfusies toedienen, gebruiken anderen de methode als standaardbehandeling bij FNAIT", zegt De Vos. “Onze studie laat zien dat er dus geen consensus is over de behandeling van FNAIT, en legt tegelijkertijd belangrijke vragen bloot.”

Zo suggereren de gegevens van de onderzoekers dat het gebruik van bloedplaatjes bij transfusies leidt tot een toename in het aantal bloedplaatjes van de baby. “Maar we weten niet zeker of dit het risico op hersenbloedingen ook daadwerkelijk vermindert. Die vraag willen we graag beantwoorden”, zegt de arts-onderzoeker.

Basis voor klinische studies
"Ons onderzoek verschaft nieuwe inzichten in de behandeling van deze zeldzame ziekte. Hiermee kunnen behandelrichtlijnen ontwikkeld worden en de data kan ook worden gebruikt voor het opzetten van klinische studies", zegt Enrico Lopriore, hoogleraar Neonatologie en Foetale Geneeskunde. “Denk dan aan een gerandomiseerde studie waarin twee verschillende bloedtransfusiestrategieën vergeleken worden. Zo komen we hopelijk in de toekomst tot de optimale behandeling van FNAIT.” 

Het LUMC is een Nederlands Expertisecentrum voor Foetale Geneeskunde en een van de grootste foetale behandelcentra ter wereld. Het LUMC en bloedbank Sanquin zijn samen pioniers op het gebied van FNAIT-onderzoek door hun respectievelijke klinische en diagnostische expertise te combineren. Deze studie was dan ook een samenwerking tussen de afdelingen Neonatologie en Verloskunde van het LUMC en Sanquin.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Internationale studie biedt nieuwe inzichten in behandeling zeldzame foetale bloedziekte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!