Het doel van de studie is om een gestandaardiseerd flowcytometrie protocol te ontwikkelen en te implementeren

Prof. dr. Maarten Vermeer en prof. dr. Jacques van Dongen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een subsidie van 80.000 euro ontvangen voor een gezamenlijk onderzoek naar cutane lymfomen. De gelden zijn afkomstig van de European Academy of Dermatology and Venereology.

Sézary-syndroom en erythrodermie
Een cutaan lymfoom is een vorm van huidkanker, waarbij een groep witte bloedcellen ongecontroleerd groeit en zich deelt in de huid. Een type hiervan is het Sézary-syndroom, een zeldzaam type cutaan T-cel lymfoom, waar patiënten vaak al na 18 tot 40 maanden aan overlijden. 

Patiënten met het syndroom hebben gezwollen lymfeklieren, en een hevig jeukende en vlekkerige huid, ook wel erythrodermie genoemd. Een erythrodermie kan echter ook andere oorzaken hebben, zoals psoriasis, eczeem of een reactie op medicatie.  

Het identificeren van Sézary-cellen
Vanuit therapeutisch en prognostisch oogpunt is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de oorzaken van erythrodermie. De LUMC’ers gaan daarom een prospectieve, multicenter studie uitvoeren bij een grote groep patiënten met het Sézary-syndroom én patiënten met een erythrodermie door een andere oorzaak.

Het doel van de studie is om een gestandaardiseerd flowcytometrie protocol te ontwikkelen en te implementeren, waarmee Sézary-cellen in het bloed van patiënten beter herkend kunnen worden. 

Het onderzoek zal in Europees verband en in samenwerking met het Euroflow Consortium worden uitgevoerd en gecoördineerd worden door het Cutaneous Lymphoma Expert Centre van de afdeling Dermatologie en de afdeling Immuno­hematologie en Bloedtransfusie van het LUMC.