Dit wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of toediening van plasma met antistoffen het ziekteverloop gunstig kan beïnvloeden
In het Erasmus MC zijn, in samenwerking met 15 andere centra in Nederland, de eerste 10 patiënten behandeld in de ConCoViD studie. In dit onderzoek wordt bloedplasma gegeven aan coronapatiënten. Het plasma is afkomstig van donoren die genezen zijn van covid-19 en virusdodende antistoffen hebben aangemaakt in hun bloed. Dit wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of toediening van plasma met antistoffen het ziekteverloop gunstig kan beïnvloeden. Het onderzoek is een samenwerking met Sanquin en zal in totaal 426 patiënten omvatten.
Antistoffen bloedplasma
Wie besmet raakt met het coronavirus bouwt meestal antistoffen op die terecht komen in het bloedplasma. De antistoffen van genezen coronapatiënten kunnen zieke patiënten helpen sneller het virus uit te schakelen, door het toedienen van bloedplasma.
Uit een recente studie van het Erasmus MC blijkt dat apen inderdaad dit soort beschermende antistoffen maken. De analyse van het plasma van de eerste 30 donoren laat zien dat de meerderheid van hen twee weken na het einde van de ziekte deze antistoffen aanmaakt.
Onlangs zijn ook enkele kleine studies beschreven waarin de eerste mensen met plasma werden behandeld. Deze studies tonen aan dat de behandeling veilig lijkt, maar omdat ze kleinschalig en zonder controlegroep zijn, kunnen over de werkzaamheid nog geen conclusies getrokken worden.
Grootschalig onderzoek met controlegroep
Het Erasmus MC doet de komende maanden een grootschalig onderzoek met een controlegroep waar in totaal 426 patiënten aan meedoen. De helft van hen krijgt het plasma toegediend, de andere helft ‘de controlegroep’ krijgt de standaard behandeling van coronapatiënten. Zo kunnen onderzoekers goed het effect meten en vaststellen of het toedienen van bloedplasma met antistoffen ervoor zorgt dat zieke coronapatiënten sneller opknappen en niet ernstig ziek worden of overlijden.
Samenwerking
Het onderzoek is een samenwerking tussen het Erasmus MC en Sanquin . Sinds de oproep, afgelopen maart, hebben meer dan drieduizend mensen zich aangemeld als donor. Het Erasmus MC doet de voorselectie en Sanquin neemt het bloedplasma bij hen af. Aanmelden als donor is nog steeds mogelijk klik hier.
Naast het Erasmus MC zijn deze week ook de eerste andere ziekenhuizen (Maasstad Ziekenhuis, Zorgsaam) gestart en nog 17 andere zullen volgen. Er wordt alles aan gedaan om zo snel mogelijk de 426 patiënten te laten deelnemen om zo hopelijk op korte termijn een antwoord te hebben op de hoofdvraag van dit onderzoek; Is plasma een goede behandeling voor patiënten die leiden aan COVID-19.
Financiële ondersteuning
Dit is hard nodig omdat het in amper vier weken tijd uit het niets is opgebouwd zonder subsidie. U kan uw bijdrage overmaken via het www.erasmusmcfoundation.nl door als onderzoek de plasma studie van dr. Rijnders te selecteren.