10 miljoen Europese subsidie voor project HDN-FUN

Een internationaal consortium van 16 kennisinstellingen en bedrijven verwacht dat een gepersonaliseerde immuuntherapie de kans op sterfte door invasieve schimmelinfecties kan terugdringen. Het project, dat wordt gecoördineerd door het Radboudumc, heeft 10 miljoen euro subsidie ontvangen van de Europese Unie.
 
Ondanks nieuwe diagnostiek en behandelmogelijkheden zorgen invasieve schimmelinfecties nog steeds voor onacceptabel hoge ziekte- en sterftecijfers. Deskundigen denken dat een op de gastheer (de mens) gerichte aanpak perspectief biedt om die cijfers terug te dringen. Daarom gaat het onderzoeksconsortium op zoek naar preventieve en therapeutische strategieën die gebaseerd zijn op gastheer-pathogeen interactie.
 
Wetenschappelijke kennis vertalen naar de patiënt
Frank van de Veerdonk, onderzoeker bij de afdeling Interne Geneeskunde en coördinator van het project: “Om verder te komen hebben we echt zo’n personalized medicine aanpak nodig. Geen algemene behandeling voor iedereen, maar een specifieke behandeling die is gebaseerd op hoe de afweer van een individuele patiënt in elkaar zit. De afgelopen twintig jaar hebben we op dit gebied ongelooflijk veel nieuwe kennis opgedaan en het is tijd om die kennis om te zetten in klinisch onderzoek waarmee we levens van patiënten kunnen redden.”
 
De gastheer centraal
Bij een invasieve schimmelinfectie kun je de behandeling enerzijds richten op de schimmel die binnendringt en anderzijds kijken naar mogelijkheden om de afweer van de patiënt tegen de schimmel sterker te maken. In dit project ligt de nadruk op het laatste aspect. Zijn er bijvoorbeeld factoren te vinden die inzicht geven hoe we preventief of met een immuuntherapie patiënten met een schimmelinfectie kunnen helpen? Naast de opzet van een centrale biobank voor de opslag van patiëntmateriaal, zullen er ook twee klinische trials worden uitgevoerd: een immuunbehandeling van patiënten met een Candida infectie en een onderzoek bij grieppatiënten met een kans op een Aspergillus infectie.
 
Unieke infrastructuur
Aan het project HDM-FUN (Host-Directed Medicine in invasive FUNgal infections) nemen 1 Amerikaanse en 15 Europese instellingen deel. Ze bundelen hun expertise in immunologie, immuuntherapie, klinische immunologie, microbiologie, bioinformatica, sociale wetenschappen en schimmelinfecties. De samenwerking zal leiden tot een unieke onderzoekinfrastructuur waarin de rol van de gastheer bij invasieve schimmelinfecties centraal staat.

Project: HDM-FUN - Host-Directed Medicine in invasive FUNgal infections


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Immuuntherapie op maat moet sterfte door schimmelinfecties terugdringen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!