Van de bijna 500.000 onderzochte kinderen had 6,1% eczeem, 6,1% astma en 5,9% de diagnose hooikoorts. 

Kinderen met astma, eczeem of hooikoorts hebben vaker andere aandoeningen en gebruiken meer geneesmiddelen in vergelijking met leeftijdsgenoten zonder een atopische ziekte. Deze bevindingen zijn het afgelopen jaar door onderzoekers van het Nivel en het Erasmus MC gepubliceerd in diverse internationale tijdschriften.

Van de bijna 500.000 onderzochte kinderen had 6,1% eczeem, 6,1% astma en 5,9% de diagnose hooikoorts. Ongeveer 0,3% van de kinderen had zelfs alle drie de aandoeningen tegelijk (link 4). Kinderen met een atopische ziekte blijken een grotere kans te hebben op het krijgen van andere aandoeningen, waaronder aandoeningen die gerelateerd zijn aan de atopische aandoening. Zo hebben kinderen met eczeem vaker infectieziekten van de huid en hebben kinderen met astma vaak andere klachten van de luchtwegen.

Dit ging gepaard met meer gebruik van geneesmiddelen en meer bezoeken aan de huisarts dan kinderen zonder een atopische ziekte. De onderzoeken zijn uitgevoerd met gegevens van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties eerste lijn.

Nivel Zorgregistraties brengt de eerstelijns zorg in kaart
Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? Nivel Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of paramedici aankloppen.

Hiervoor verzamelen we door zorgverleners vastgelegde patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer huisartsenzorg voor kinderen met astma, eczeem of hooikoorts
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!