Sonlicromanol mogelijk ook ontstekingsremmer bij COVID-19. Medicijn in ontwikkeling blijkt in recent onderzoek ook selectieve ontstekingsremmer

Een medicijn in ontwikkeling van Khondrion tegen stofwisselingsziekten blijkt ook te werken als selectieve ontstekingsremmer. Op basis van een uitgewerkte hypothese hebben de onderzoekers het vermoeden dat het medicijn ook interessant kan zijn bij de aanpak van ontstekingen door COVID-19. Daarom wil Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, deze hypothese in (inter-)nationale samenwerking gaan toetsen.
 
Nieuw werkingsmechanisme
Khondrion, een spin-off bedrijf van het Radboudumc, richt zich op de ontwikkeling van medicijnen voor energie-stofwisselingsziekten (mitochondriële ziekten). Het meest vergevorderde product van het bedrijf – sonlicromanol – wordt op dit moment internationaal getest in een klinische fase 2b studie. In nog niet gepubliceerd onderzoek naar sonlicromanol vonden Khondrion onderzoekers onlangs een nieuw werkingsmechanisme van haar product. Naast het bekende werkingsmechanisme, blijkt het product ook specifiek een enzym te remmen dat is betrokken bij het ontstaan van ontstekingen. Dit enzym, het microsomale PGES1, wordt alleen geactiveerd tijdens een ontsteking en produceert de stof PGE2. Deze stof behoort tot de klasse van prostaglandinen. Dit zijn stofjes die een belangrijke rol spelen in het ontstekingsproces.
 
Selectieve ontstekingsremmer voor Covid-19?
Khondrion onderzoekers zien hierdoor een potentieel nieuw toepassingsgebied voor sonlicromanol. Mogelijk kan sonlicromanol als selectieve ontstekingsremmer van belang zijn voor COVID-19 patiënten. Deze hypothese is tot in detail nader uitgewerkt en via een publicatie in Preprints ter toetsing voorgelegd aan de wetenschappelijke wereld. De onderzoekers formuleren niet alleen een hypothese over de longproblematiek bij COVID-19 patiënten, maar zien ook een mogelijk verband met waarom oudere personen, mannen, en personen met overgewicht vatbaarder lijken voor de ernstige complicaties. En waarom trombose vaker op de intensieve zorgafdelingen wordt gezien dan verwacht. Een ongecontroleerde verhoging van het PGE2 zou een rol in het ontstekingsproces bij COVID-19 kunnen spelen. In dat geval is  sonlicromanol mogelijk van waarde, omdat het in cel-modellen voor ontsteking specifiek het mPGES1 enzym remt. Nader onderzoek moet hierover meer informatie verschaffen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sonlicromanol mogelijk ook ontstekingsremmer bij COVID-19
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!