Een derde golf kan leiden tot nog grotere druk op de zorg en de jeugdhulp
De zorg en de jeugdhulp in heel Nederland bereiden zich voor op een mogelijke derde golf van het coronavirus, als gevolg van de grotere invloed van de Britse variant (en andere varianten) van het virus. Een derde golf kan leiden tot nog grotere druk op de zorg en de jeugdhulp.
Dat blijkt uit een inventarisatie door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Veel zorg- en jeugdhulpaanbieders werken binnen hun regio’s in samenwerkingsverbanden, maar nog niet allemaal. Samenwerking is belangrijk omdat patiënten en cliënten te maken hebben met verschillende zorgaanbieders. Zo verwijzen huisartsen hun patiënten naar ziekenhuizen; verpleeghuizen en revalidatiecentra vangen patiënten op die uit een ziekenhuis komen; de thuiszorg biedt zorg aan mensen die nog thuis zijn of juist weer thuis komen. Binnen regio’s moet de capaciteit van de hele zorg en de jeugdhulp in kaart zijn.
In de inventarisatie signaleert de inspectie ook welke kwetsbaarheden en knelpunten er nog zijn die in de voorbereiding op een mogelijke derde golf aandacht moeten krijgen. De uitval van personeel (door ziekte of quarantaine) kan in veel sectoren voor problemen zorgen. Verder is de fysieke en mentale belasting hoog: zorgverleners lopen op hun tandvlees. Door coronamaatregelen en besmettingen is de zorg soms minder of anders, met directe gevolgen voor patiënten en cliënten.
Het ministerie van VWS heeft eerder aan alle regio’s gevraagd met alle sectoren een plan te maken ter voorbereiding op een mogelijke derde golf. Zij doen dit in het regionaal overleg acute zorg (ROAZ). Er zijn elf ROAZ-regio’s in Nederland.
Publicaties
De coronacrisis: de zorg en de jeugdhulp blijvend onder druk