Met behulp van kunstmatige intelligentie worden signalen in kaart gebracht

Zachter praten en minder articuleren kunnen er op duiden dat iemand Parkinson of Alzheimer heeft of dat de ziekte erger wordt. Met behulp van kunstmatige intelligentie brengen Radboud Universiteit, Radboudumc en imec, partners in OnePlanet Research Center, dit soort signalen in kaart. Om mensen in een vroeg stadium van de ziekte te kunnen opsporen. En ze ontwikkelen digitale hulpmiddelen, zoals apps en avatars, voor mensen die de ziekten al hebben. Zodat zij thuis een seintje krijgen als de ziekte verandert en zorgverleners op tijd kunnen ingrijpen. De partijen richten hiervoor een nieuw ICAI lab op: AI-RONDO (Risk Profiling and Decision Support).  

“Er zijn al veel data beschikbaar van mensen met de ziekte van Parkinson en Alzheimer, twee veelvoorkomende hersenaandoeningen,” vertelt Marjan Meinders, een van de drie academisch directeuren van het lab. “Door daar AI-algoritmen en -modellen op toe te passen, kunnen we nieuwe verbanden leggen en bijvoorbeeld groepen aanwijzen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van complicaties. Met die verrijkte data kunnen we mensen na de diagnose een behandeling geven, die is afgestemd op hun persoonlijke risicoprofiel. Ook kunnen we in kaart brengen welke signalen - zoals zachter praten, minder articuleren, een verandering in het looppatroon of de hartslag - aangeven dat er iets aan de hand is. Met zo’n signaal kan een zorgverlener erger voorkomen.”

Digitale hulpmiddelen
AI-RONDO zal digitale hulpmiddelen gebruiken om in de thuissituatie data te verzamelen en de patiënt gepersonaliseerd advies te geven. Bijvoorbeeld een app, gekoppeld aan een polsband, die inzage geeft in het verloop van symptomen over de dag, gekoppeld aan de inname van medicatie. Of een avatar, een virtuele assistent, die gesprekken voert met de patiënt en tegelijkertijd nieuwe data verzamelt over het verloop van de ziekte uit diens spraak. Meinders: “Deze extra ondersteuning – naast de reguliere zorg – biedt patiënten meer informatie en inzicht in hun eigen gezondheid. Daardoor hebben ze meer regie en kunnen ze zelfs het ziekteproces vertragen.”

Over ICAI
Het onderzoek vindt plaats in het ICAI lab AI-RONDO. ICAI (Innovation Center for Artificial Intelligence) is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van Artificial Intelligence. AI-RONDO is het vijfentwintigste ICAI lab in Nederland en het tweede waarin Radboud Universiteit, Radboudumc, imec, partners in OnePlanet Research Center, samenwerken. In februari dit jaar richtten zij - samen met de vierde partner Wageningen University & Research - het ICAI lab AI for Precision Health, Nutrition and Behavior op.

Partners
OnePlanet Research Center wil innovaties in Gelderland stimuleren en werkt daarin nauw samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties in de regio. In AI-RONDO zijn al diverse regionale partners betrokken en het onderzoeksteam roept overige geïnteresseerden van harte op om zich ook te melden. Huidige partners zijn: ANT Neuro, Artinis Medical Systems, imec-NL, InfoSupport, NIVEL, Noldus Information Technology, Orikami Personalized Healthcare, ParkinsonNet, Stichting Open Spraaktechnologie en Virtask.

Over OnePlanet Research Center
OnePlanet Research Center is een multidisciplinaire samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit, Radboudumc en nano-technologie bedrijf imec.

OnePlanet gebruikt de nieuwste chip- en digitale technologieën om bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en duurzaam geproduceerd voedsel. In slechts 1,5 jaar ging OnePlanet van een visie om een betere toekomst te creëren naar een R&D-hub; het ontwikkelen van baanbrekende innovaties! Disruptieve, nieuwe technologieën en domein expertise resulteren in baanbrekende innovatieprocessen voor real-life toepassingen. Het research en innovatiecentrum wordt financieel ondersteund door de Provincie Gelderland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meer regie over Parkinson en Alzheimer met apps en avatars
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!