De Michael J. Fox Foundation, de organisatie opgericht door acteur Michael J. Fox, financiert onderzoek wereldwijd naar deze neurologische ziekte

Het Radboudumc is door The Michael J. Fox Foundation uitgekozen om een nieuwe neuroloog op te leiden, gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en aanverwante ziekten. Deze opleiding is onderdeel van de The Edmond J. Safra Fellowship in Movement Disorders, editie 2024. Binnen dit fellowship wordt ook een onderzoeksproject gedaan. Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijke pijlers voor het onderzoek dat deze klinisch onderzoeker gaat uitvoeren.

De Michael J. Fox Foundation, de organisatie opgericht door acteur Michael J. Fox, financiert onderzoek wereldwijd naar deze neurologische ziekte. Michael J. Fox is zelf gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Samen met de Edmond J. Safra Foundation financieren zij elke twee jaar acht fellowships. Het is de tweede keer dat het Radboudumc deze prestigieuze subsidie ontvangt. Hoofdaanvrager en neuroloog Bart Post: “We zijn het enige Nederlandse centrum dat deze subsidie heeft ontvangen, en nu krijgen we hem dan ook nog voor de tweede keer. We zijn hier echt ongelooflijk trots op, en het geeft ons de kans om weer een nieuwe expert op het gebied van bewegingsstoornissen op te leiden. Daarnaast kunnen we het brede palet aan onderzoek dat we binnen het Expertisecentrum voor Parkinson en bewegingsstoornissen doen verder uitbreiden.”

Jonge vrouwen met parkinson en patiënten met een migratieachtergrond
De nog aan te stellen neuroloog en onderzoeker zal zich voor het onderzoeksproject in het bijzonder richten op inclusiviteit en diversiteit bij de hersenaandoening parkinson. Bart Post: “In het Radboudumc hebben we al een aantal studies lopen aangaande deze onderwerpen. We zijn net een werkgroep gestart voor jonge vrouwen met de ziekte van Parkinson, om dat we meer willen weten over de rol van gender bij deze groep. Ook onderzoeken we zorginnovaties met jonge parkinsonpatiënten.”

Ook speelt ParkinsonNet een belangrijke rol, vertelt Bart Post. “Met ParkinsonNet hebben we een uitgebreid zorgnetwerk met veel patiënten en veel zorgverleners. Het plan is dat onze fellow een studie gaat opzetten waarin de toegang tot goede parkinsonzorg voor mensen met een lagere sociaaleconomische status wordt onderzocht. We willen meer weten over de barrières waar deze mensen tegenaan lopen. Ook gaan we onderzoek doen naar hoe mensen met een migratieachtergrond betere toegang kunnen krijgen tot de juiste zorg.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar diversiteit bij parkinson door subsidie Michael J. Fox Foundation
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 05 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!