Onderzoekers hebben ontrafeld hoe deze cellen met elkaar communiceren

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt hoe bepaalde cellen communiceren tijdens de vorming van nieuwe bloedvaten. Zij publiceerden maandag 10 mei hierover in het toptijdschrift Nature Communications.

Ons lichaam maakt op drie momenten nieuwe bloedvaten aan: tijdens de embryonale ontwikkeling, bij de bloedvoorziening van weefsels en tijdens de groei van tumoren. Als zo’n bloedvat zich vormt, bewegen de cellen die de vaten maken, de endotheelcellen, zich op een gecoördineerde manier voort. Het zijn de ‘leider’-cellen die beginnen met deze beweging. De vaten worden uiteindelijk gevormd door ‘volger’-cellen.

Leiders en volgers
Stephan Huveneers en zijn groep van de afdeling Medische Biochemie hebben nieuwe moleculaire signalen ontdekt die ontstaan tussen leider- en volger-cellen. Ze hebben als het ware ontrafeld hoe deze cellen met elkaar communiceren. Met behulp van fluorescentiemicroscopie legden ze de contactsignalen vast in bewegende endotheelcellen. Zo ontdekten ze dat deze signalen de volger-cellen de juiste kant opsturen.

De resultaten van deze studie bieden nieuwe mogelijkheden om in de toekomst de groei van bloedvaten in patiënten te kunnen beïnvloeden, stellen de onderzoekers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Leiding geven aan nieuwe bloedvaten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!