Een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van kniedistractie voor patiënten met knie-artrose onder de 65 jaar ontvangt 6,7 miljoen euro

Kniedistractie
Knieartrose gaat gepaard met pijn, bewegingsbeperkingen en daardoor een verminderde kwaliteit van leven. Wanneer op jonge leeftijd (<65 jaar) hiervoor een knieprothese geplaatst wordt, zijn de resultaten minder goed dan wanneer die prothese op oudere leeftijd wordt geplaatst. Daarbij is er een grotere kans op complexe, minder succesvolle en dure heroperaties. Dit is een groeiend probleem. Kniedistractie, waarbij het eigen gewricht gespaard blijft, lijkt een effectieve behandeloptie waarmee de noodzaak van een knieprothese jaren uitgesteld kan worden. 

Met de financiering van Zorginstituut Nederland en ZonMw starten vijftien Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van UMC Utrecht dit jaar wetenschappelijk onderzoek naar de uitkomsten van kniedistractie vergeleken met een prothese. Voor de uitkomsten op de middellange termijn wordt een studie uitgevoerd onder 1.200 patiënten die, op basis van loting, ofwel behandeld worden met kniedistractie ofwel een prothese krijgen en daarna nog twee jaar worden gevolgd. Verder worden de lange termijn effecten onderzocht met analyses van eerder verzamelde gegevens.

Paco Welsing, epidemioloog en health technology assessment onderzoeker en onderzoeksleider in het UMC Utrecht: “We verwachten dat de uitkomsten op de middellange termijn vergelijkbaar zijn met een knieprothese. Op de lange termijn verwachten we dat de kniedistractie betere uitkomsten geeft en kosteneffectiever is, door behoud van het eigen gewricht tot een leeftijd waarop een prothese levenslang mee kan gaan. En misschien bestaat de kans dat we door kniedistractie een uiteindelijke knieprothese helemaal voorkomen. Eerder kleinschalig klinisch onderzoek en de recente toetsing hiervan door het Zorginstituut wees uit dat de behandeling met kniedistractie voor patiënten jonger dan 65 jaar een veelbelovende interventie is, maar op dit moment nog onvoldoende onderbouwd om tot vergoede zorg te behoren. Zonder vergoeding uit het basispakket sterft zo’n behandeling een stille dood. Met de subsidie kunnen we nu gedegen onderzoek doen en aantonen dat de toepassing van kniedistractie voor de aangewezen doelgroep echt tot goede zorg behoord.”

N.B. Het UMC Utrecht voert onderzoek naar kniedistractie uit, maar de behandeling zelf vindt plaats in andere centra.