Een tumor bezit vaak verschillende type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig heel specifiek te behandelen zijn

Hoe beïnvloedt een veelvoorkomend eiwit in het lichaam de groei van een kankercel? Deze vraag houdt wetenschappers van het Maastricht UMC+ bezig, want het lijkt erop dat het zogenaamde DMT1-eiwit een belangrijke rol kan spelen in de behandeling van kanker. De onderzoekers ontvangen €350.000 van NWO voor dit fundamentele onderzoek.

Een tumor bezit vaak verschillende type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig heel specifiek te behandelen zijn. Radio- en chemotherapie doden weliswaar kankercellen, maar zijn ook schadelijk voor gezond weefsel. Bovendien bemoeilijken uitzaaiingen een succesvolle behandeling. Gerichte behandelmethoden zijn dus nodig. Dat is waar de afdeling radiotherapie en het onderzoeksteam van prof. dr. Marc Vooijs onderzoek naar doen en deze subsidie voor ontvangen.

NOTCH
Eerder onderzoek leidde tot de ontdekking van NOTCH: een eiwit dat een essentiële rol speelt in de ontwikkeling en deling van kankerstamcellen. Nu dit proces in kaart is gebracht, vragen de Maastrichtse onderzoekers zich af hoe ze dit proces kunnen beïnvloeden, zodat de groei van een tumor gestopt of zelfs teruggedraaid kan worden.

DMT1
Het eiwit DMT1 lijkt hier een rol in te kunnen spelen. Dit eiwit, dat voorkomt in veel lichaamscellen, heeft als kenmerk dat het ijzer transporteert. Precies dit ijzertransport beïnvloedt onder andere de zuurgraad van blaasjes in cellen, waarin ook het NOTCH-proces geactiveerd wordt. Dit onderzoek gaat zich daarom richten op de wijze waarop DMT1 het NOTCH-eiwit kan deactiveren of remmen in normale lichaamscellen en in kankercellen, specifiek gericht op de darmen.

Fundamenteel onderzoek
Het onderzoek moet de mechanismes achter kanker op celniveau verder in kaart brengen. Zo hopen de wetenschappers op langere termijn nieuwe behandelingen voor kanker mogelijk te maken, die minder nevenschade aanrichten dan behandelingen als radio- en chemotherapie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geld voor fundamenteel onderzoek naar rol eiwitten in kankerbehandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!