Een tumor bezit vaak verschillende type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig heel specifiek te behandelen zijn
Hoe beïnvloedt een veelvoorkomend eiwit in het lichaam de groei van een kankercel? Deze vraag houdt wetenschappers van het Maastricht UMC+ bezig, want het lijkt erop dat het zogenaamde DMT1-eiwit een belangrijke rol kan spelen in de behandeling van kanker. De onderzoekers ontvangen €350.000 van NWO voor dit fundamentele onderzoek.
Een tumor bezit vaak verschillende type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig heel specifiek te behandelen zijn. Radio- en chemotherapie doden weliswaar kankercellen, maar zijn ook schadelijk voor gezond weefsel. Bovendien bemoeilijken uitzaaiingen een succesvolle behandeling. Gerichte behandelmethoden zijn dus nodig. Dat is waar de afdeling radiotherapie en het onderzoeksteam van prof. dr. Marc Vooijs onderzoek naar doen en deze subsidie voor ontvangen.
NOTCH
Eerder onderzoek leidde tot de ontdekking van NOTCH: een eiwit dat een essentiële rol speelt in de ontwikkeling en deling van kankerstamcellen. Nu dit proces in kaart is gebracht, vragen de Maastrichtse onderzoekers zich af hoe ze dit proces kunnen beïnvloeden, zodat de groei van een tumor gestopt of zelfs teruggedraaid kan worden.
DMT1
Het eiwit DMT1 lijkt hier een rol in te kunnen spelen. Dit eiwit, dat voorkomt in veel lichaamscellen, heeft als kenmerk dat het ijzer transporteert. Precies dit ijzertransport beïnvloedt onder andere de zuurgraad van blaasjes in cellen, waarin ook het NOTCH-proces geactiveerd wordt. Dit onderzoek gaat zich daarom richten op de wijze waarop DMT1 het NOTCH-eiwit kan deactiveren of remmen in normale lichaamscellen en in kankercellen, specifiek gericht op de darmen.
Fundamenteel onderzoek
Het onderzoek moet de mechanismes achter kanker op celniveau verder in kaart brengen. Zo hopen de wetenschappers op langere termijn nieuwe behandelingen voor kanker mogelijk te maken, die minder nevenschade aanrichten dan behandelingen als radio- en chemotherapie.