ERC Starting Grants worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die aan het begin van hun carrière staan

Moleculair stralingsbioloog dr. Julie Nonnekens en ontwikkelingspsycholoog dr. Charlotte Cecil krijgen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Met de prestigieuze beurs kunnen de jonge wetenschappers van het Erasmus MC hun onderzoeksprojecten uitbouwen.

Nonnekens krijgt de ERC Starting Grant voor haar onderzoek naar gerichte radionuclidentherapie voor kanker. Ze is als universitair docent verbonden aan de afdelingen Moleculaire Genetica en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde.

Bij radionuclidentherapie worden radioactieve stoffen gebruikt om tumorcellen gericht te bestralen. Het is een veelbelovende therapie voor uitgezaaide kanker. Nonnekens gebruikt de ERC Starting Grant om de onderliggende stralingsbiologie en bijbehorende dosisberekeningen van medische radioactieve stoffen in meer detail in kaart te brengen. Die fundamentele kennis is nodig om nieuwe therapeutische mogelijkheden te vinden en toedieningsschema’s te verfijnen.

Droom die uitkomt
Voor Nonnekens is de toekenning van de beurs ‘een droom die uitkomt’. Ze zegt: ‘Deze ERC-beurs geeft de mogelijkheid om mijn team verder uit te breiden zodat we met meer mensen kennis kunnen vergaren in dit relatief nieuwe onderzoeksgebied. Ik ben erg benieuwd naar alle mechanistische ontdekkingen die we gaan doen en hoe we dat kunnen inzetten om zo snel mogelijk impact te maken voor de patiënt.’

Charlotte Cecil
Cecil krijgt de ERC Starting Grant voor haar onderzoek naar de rol van epigenetica bij de mentale gezondheid van kinderen. Ze is als universitair docent verbonden aan de afdelingen Kinder- en jeugdpsychiatrie en Epidemiologie.

Epigenetica is een biologisch mechanisme dat de functie van een gen aanpast, zonder dat de genetische code zelf verandert. Je kunt epigenetische veranderingen zien als aan- en uitknoppen van genen.

Het project van Cecil bouwt voor op de ontdekking dat epigenetische patronen die bij de geboorte meetbaar zijn in het bloed samenhangen met het ontstaan van mentale gezondheidsproblemen bij kinderen. Gek genoeg verdwijnt het verband tussen dezelfde epigenetische patronen en mentale problemen later in de ontwikkeling.

Puzzel oplossen
Cecil stelt zich ter doel om de puzzel van deze raadselachtige ontdekking op te lossen. Ze zegt: ‘De ERC Starting Grant geeft me de middelen, het team en de infrastructuur om te werken aan wat ik beschouw als een van de meest opwindende en potentieel baanbrekende nieuwe ontdekkingen op het gebied van de psychiatrische epigenetica. Door de puzzel op te lossen, kunnen we de deur openen naar nieuwe manieren om psychiatrische risico’s eerder en beter op te sporen, voordat de symptomen zich openbaren.’

ERC Starting Grant
ERC Starting Grants worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die aan het begin van hun carrière staan. De beurs van 1,5 miljoen euro, inclusief eventuele aanvullende financiering voor apparatuur, geeft hen de mogelijkheid hun eigen projecten starten, teams te vormen en hun beste ideeën na te streven. Dit jaar investeert de European Research Council 619 miljoen euro in 397 onderzoekers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Prestigieuze Europese beurs voor twee jonge wetenschappers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!