Meer kennis over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Wetenschappers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg ontvangen € 1,2 miljoen voor onderzoek naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Verkleinen
Dankzij diverse subsidies van ZonMw kunnen vijf onderzoeken van start gaan, zegt prof. Frank van Lenthe, hoogleraar sociale epidemiologie. De rode draad hierin zijn de oorzaken van sociaaleconomische verschillen in Nederland en hoe deze te verkleinen.

Vijftien jaar
Van Lenthe: "Mensen met een lager inkomen of lagere opleiding kunnen wel vijftien jaar langer een slechtere gezondheid hebben dan mensen uit hogere sociaaleconomische groepen. Wij gaan daar verklaringen voor zoeken en bestuderen welke interventies, dus maatregelen, helpen."

Eerste jaren
De subsidies komen uit diverse programma's van ZonMw. Van Lenthe ontvangt met onderzoekers van Generation R en de Erasmus Universiteit Rotterdam budget voor onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van sociaaleconomische gezondheidsverschillen in de eerste jaren van het leven. Deze studie richt zich vooral op omstandigheden in het gezin, de school en de buurt van de kinderen.

Opgroeien
Prof. Hein Raat en dr. Wilma Jansen krijgen een subsidie voor evaluatie van het programma Kansrijk Opgroeien van de gemeente Rotterdam, dat dit soort verschillen op jonge leeftijd wil voorkomen. Hierbij staat een veilige en gezonde omgeving om op te groeien centraal.  

Werknemers
De overige subsidies richten zich vooral op gezondheidsverschillen onder werknemers met een lage sociaaleconomische positie. Deze studies richten zich op gezond gedrag, maar ook op de omstandigheden waarin mensen hun werk doen. Dr. Karen Oude Hengel gaat onderzoek doen naar de effecten van interventies voor de bevordering van gezond gedrag en de preventie van obesitas onder werknemers.

Arbeidsomstandigheden
Dr. Merel Schuring zal onderzoek verrichten naar gezond gedrag en arbeidsomstandigheden, waardoor werknemers met een lage positie en chronische aandoeningen in staat zijn te blijven werken. Dr. Suzan Robroek richt zich met haar onderzoek op het optimaliseren van interventies voor werknemers met een lage sociaaleconomische positie.

Zie ook een nieuwsbericht ZonMw over deze verschillen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vanwaar die gezondheidsverschillen?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 31 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!