Meer kennis over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Wetenschappers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg ontvangen € 1,2 miljoen voor onderzoek naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Verkleinen
Dankzij diverse subsidies van ZonMw kunnen vijf onderzoeken van start gaan, zegt prof. Frank van Lenthe, hoogleraar sociale epidemiologie. De rode draad hierin zijn de oorzaken van sociaaleconomische verschillen in Nederland en hoe deze te verkleinen.

Vijftien jaar
Van Lenthe: "Mensen met een lager inkomen of lagere opleiding kunnen wel vijftien jaar langer een slechtere gezondheid hebben dan mensen uit hogere sociaaleconomische groepen. Wij gaan daar verklaringen voor zoeken en bestuderen welke interventies, dus maatregelen, helpen."

Eerste jaren
De subsidies komen uit diverse programma's van ZonMw. Van Lenthe ontvangt met onderzoekers van Generation R en de Erasmus Universiteit Rotterdam budget voor onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van sociaaleconomische gezondheidsverschillen in de eerste jaren van het leven. Deze studie richt zich vooral op omstandigheden in het gezin, de school en de buurt van de kinderen.

Opgroeien
Prof. Hein Raat en dr. Wilma Jansen krijgen een subsidie voor evaluatie van het programma Kansrijk Opgroeien van de gemeente Rotterdam, dat dit soort verschillen op jonge leeftijd wil voorkomen. Hierbij staat een veilige en gezonde omgeving om op te groeien centraal.  

Werknemers
De overige subsidies richten zich vooral op gezondheidsverschillen onder werknemers met een lage sociaaleconomische positie. Deze studies richten zich op gezond gedrag, maar ook op de omstandigheden waarin mensen hun werk doen. Dr. Karen Oude Hengel gaat onderzoek doen naar de effecten van interventies voor de bevordering van gezond gedrag en de preventie van obesitas onder werknemers.

Arbeidsomstandigheden
Dr. Merel Schuring zal onderzoek verrichten naar gezond gedrag en arbeidsomstandigheden, waardoor werknemers met een lage positie en chronische aandoeningen in staat zijn te blijven werken. Dr. Suzan Robroek richt zich met haar onderzoek op het optimaliseren van interventies voor werknemers met een lage sociaaleconomische positie.

Zie ook een nieuwsbericht ZonMw over deze verschillen.