Lengte wordt erfelijk bepaald en het wordt steeds duidelijker welke genen daar een rol bij spelen

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in een wereldwijd onderzoek 12.111 gebieden op het menselijk genoom gevonden die bepalend zijn voor lichaamslengte. Samen verklaren deze gebieden zo’n 40 tot 50 procent van de lengteverschillen in Europese populaties. De wetenschappers publiceren hun resultaten in Nature.

Lengte wordt erfelijk bepaald en het wordt steeds duidelijker welke genen daar een rol bij spelen. In de gewone bevolking bestaan soms grote lengteverschillen die met eerder gevonden genen niet volledig te verklaren waren. Dit komt doordat lengte een ingewikkelde erfelijke eigenschap is, die niet slechts door één of enkele genen wordt bepaald, maar door heel veel genen. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een rol.

Lengte-genen
In een buitengewoon grootschalige studie onder 5,4 miljoen mensen, vonden de onderzoekers van het Erasmus MC in het internationale samenwerkingsverband GIANT dat duizenden genen verantwoordelijk zijn voor lengteverschillen. Er zijn nu 12.111 genoomgebieden in kaart gebracht. Samen verklaren ze zo’n 40 tot 50 procent van de lengteverschillen in Europese populaties. Dat is bijna het geheel van de erfelijkheid in lengte bij deze groep. De onderzoekers noemen het daarom een doorbraak in het onderzoek naar lengte-genen.

Prof.dr. Fernando Rivadeneira en dr. Carolina Medina Gomez van de afdeling Interne Geneeskunde vertegenwoordigden het Erasmus MC in deze grote studie. ‘Het enorm grote aantal genoomgebieden dat we gevonden hebben, blijkt op zoveel factoren van invloed, dat ze belangrijke nieuwe inzichten bieden in vele biologische processen in het menselijk lichaam’, aldus de onderzoekers.

Dwerggroei
Net als in een eerdere studie (Nature september 2010) blijkt dat gevonden genetische variaties te herleiden zijn tot genen waarin zeldzame mutaties leiden tot groeistoornissen als dwerggroei of reuzengroei. Deze genen konden tot nog toe echter niet in verband gebracht worden met lengteverschillen onder de gewone bevolking. De huidige vondst biedt dan ook nog veel meer belangrijke aanknopingspunten voor het zoeken naar oorzaken van groeistoornissen.

Obesitas
Een onverwachte bevinding uit het eerdere onderzoek was dat sommige van de gevonden lengtegenen ook betrokken zijn bij ziektes als type 1 diabetes, botontkalking (osteoporose) en obesitas. Deze genen spelen dus een belangrijke rol bij botvorming en botontwikkeling als bepalende processen van groei, maar ook in de voedingshuishouding van het lichaam en daarmee bij het ontstaan van suikerziekte of obesitas.

De nu gevonden genoomgebieden betreffen alleen Europese populaties. Er is nog veel meer grootschalig onderzoek in niet-Europese populaties nodig om de genetische bepaling van lengte en van ziektes te ontrafelen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wetenschappers ontdekken 12.111 gebieden in het DNA die lichaamslengte bepalen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 13 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!