Het onderzoek richt zich op het beter herkennen van dementie op jonge leeftijd

Hoogleraar en neuroloog Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC ontvangt ruim € 2,6 miljoen euro aan subsidie van NWO voor het project 'beter herkennen en begrijpen van dementie op jonge leeftijd'. Onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan samenwerken door nieuwe testen te ontwikkelen om eerder te kunnen vaststellen of een jong iemand lijdt aan dementie. Daarbij maken ze gebruik van modellen uit het vakgebied van artificial intelligence.

We spreken van ‘dementie op jonge leeftijd’ als de symptomen ontstaan bij mensen jonger dan 65 jaar. Deze worden meestal veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer of door frontotemporale dementie. Mede doordat de symptomen meestal anders zijn dan de bekende vergeetachtigheid, wordt de ziekte vaak te laat herkend. Het gaat dan bijvoorbeeld om ontremd gedrag, je niet meer kunnen inleven in anderen, niet meer uit je woorden komen, of niet meer goed koffie in kunnen schenken omdat je niet ziet waar het kopje staat.

Het onderzoek richt zich op het beter herkennen van dementie op jonge leeftijd. De onderzoekers gaan nieuwe testen ontwikkelen om de eerste symptomen te meten. Ook willen zij de relatie tussen de eerste symptomen en de hersengebieden waar de ziekte begint ontrafelen. Dit doen zij met een combinatie van hersenscans, neuropathologisch en moleculair onderzoek. Door heel veel gegevens te combineren in een wiskundige formule, kunnen middels artificial intelligence bovendien patronen worden ontdekt in het ontstaan en verspreiden van de ziekte.

Samenwerken is de sleutel
Projectleider Yolande Pijnenburg: “Alleen doordat we in dit project de krachten bundelen van een multidisciplinair onderzoeksteam, van bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen we de doelstelling behalen. Het doel is om in 2030 de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons samen gaat lukken.” Pijnenburg sluit hierbij aan bij de missiedoelstelling van het NWO-project ‘Leven met Dementie’.

Lees meer over het NWO-project 'Leven met Dementie' en het onderzoek van Yolande Pijnenburg, dat start in de tweede helft van 2022. Naast Amsterdam UMC doen mee: Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Universiteit van Groningen, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Technische Universiteit Delft, Winterlight Labs (USA), Immuneering (USA), BioSensics, Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd, Amsterdam Neuroscience, Ophthalmology, Royal Melbourne Hospital (Australië), FTD Lotgenoten, Nederlands Geheugenkliniek Netwerk, Alzheimer Nederland, Leids Universitair Medisch Centrum en Team Alzheimer.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/beter-herkennen-en-begrijpen-van-dementie-op-jonge-leeftijd.htm
Originele titel: Beter herkennen en begrijpen van dementie op jonge leeftijd
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-03-10


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com