Het onderzoek richt zich op het beter herkennen van dementie op jonge leeftijd

Hoogleraar en neuroloog Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC ontvangt ruim € 2,6 miljoen euro aan subsidie van NWO voor het project 'beter herkennen en begrijpen van dementie op jonge leeftijd'. Onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan samenwerken door nieuwe testen te ontwikkelen om eerder te kunnen vaststellen of een jong iemand lijdt aan dementie. Daarbij maken ze gebruik van modellen uit het vakgebied van artificial intelligence.

We spreken van ‘dementie op jonge leeftijd’ als de symptomen ontstaan bij mensen jonger dan 65 jaar. Deze worden meestal veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer of door frontotemporale dementie. Mede doordat de symptomen meestal anders zijn dan de bekende vergeetachtigheid, wordt de ziekte vaak te laat herkend. Het gaat dan bijvoorbeeld om ontremd gedrag, je niet meer kunnen inleven in anderen, niet meer uit je woorden komen, of niet meer goed koffie in kunnen schenken omdat je niet ziet waar het kopje staat.

Het onderzoek richt zich op het beter herkennen van dementie op jonge leeftijd. De onderzoekers gaan nieuwe testen ontwikkelen om de eerste symptomen te meten. Ook willen zij de relatie tussen de eerste symptomen en de hersengebieden waar de ziekte begint ontrafelen. Dit doen zij met een combinatie van hersenscans, neuropathologisch en moleculair onderzoek. Door heel veel gegevens te combineren in een wiskundige formule, kunnen middels artificial intelligence bovendien patronen worden ontdekt in het ontstaan en verspreiden van de ziekte.

Samenwerken is de sleutel
Projectleider Yolande Pijnenburg: “Alleen doordat we in dit project de krachten bundelen van een multidisciplinair onderzoeksteam, van bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen we de doelstelling behalen. Het doel is om in 2030 de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons samen gaat lukken.” Pijnenburg sluit hierbij aan bij de missiedoelstelling van het NWO-project ‘Leven met Dementie’.

Lees meer over het NWO-project 'Leven met Dementie' en het onderzoek van Yolande Pijnenburg, dat start in de tweede helft van 2022. Naast Amsterdam UMC doen mee: Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Universiteit van Groningen, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Technische Universiteit Delft, Winterlight Labs (USA), Immuneering (USA), BioSensics, Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd, Amsterdam Neuroscience, Ophthalmology, Royal Melbourne Hospital (Australië), FTD Lotgenoten, Nederlands Geheugenkliniek Netwerk, Alzheimer Nederland, Leids Universitair Medisch Centrum en Team Alzheimer.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Beter herkennen en begrijpen van dementie op jonge leeftijd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!