Wereldwijd overlijden 300.000 mensen per jaar aan hepatitis C en zijn 60 miljoen mensen geïnfecteerd

Onderzoekers van Amsterdam UMC en Scripps Research in San Diego ontrafelden de structuur van het spike-eiwit van het hepatitis C-virus. “Met deze kennis kunnen we nu aan de slag om een vaccin te maken”, aldus onderzoeker Kwinten Sliepen. Een vaccin zou antistoffen moeten opwekken die alle verschillende varianten van het virus kan neutraliseren. De studie over deze wereldwijde doorbraak is recent gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Wereldwijd overlijden 300.000 mensen per jaar aan hepatitis C en zijn 60 miljoen mensen geïnfecteerd. De ziekte verloopt erg langzaam: pas na enkele jaren, soms pas na dertig jaar, manifesteert het virus zich doordat de infectie uiteindelijk levercirrose en/of leverkanker veroorzaakt. De meeste mensen weten niet dat zij hepatitis C bij zich dragen en zo kan deze stille moordenaar zich via bloed-bloed contact, zoals bloedtransfusie of het delen van vervuilde naalden, zich blijven verspreiden.

Vaccin
Het is jarenlang een raadsel geweest hoe het spike-eiwit van hepatitis C eruitziet. “Het eiwit is zeer beweeglijk en daardoor moeilijk in beeld te brengen. We hebben een manier gevonden om het eiwit stabiel te maken. We voegden drie antistoffen toe om de spike vast te zetten. Onze collega’s in de Verenigde Staten gebruikten vervolgens geavanceerde elektronenmicroscopen om een 3D-beeld te maken van het eiwit met de drie antistoffen eraan gebonden. Dit gaf ons een heel gedetailleerd beeld van hoe verschillende zwakke interacties en twee suikermoleculen het eiwit zwakjes bij elkaar houden. Deze informatie willen we nu gebruiken om de hepatitis C-virusinfectie beter te begrijpen en om een vaccin te ontwerpen”, aldus Sliepen.

Blauwdruk
De structuur die de onderzoekers nu hebben, kunnen ze als blauwdruk gebruiken voor het te maken vaccin. “Dit soort informatie over het SARS-CoV-2-eiwit is cruciaal geweest voor het ontwerpen van de COVID-19 vaccins die nu zo effectief zijn”, zegt hoogleraar virologie en mede-onderzoeker Rogier Sanders. “In tegenstelling tot de hepatitis A- en B-virussen, is er nog geen vaccin tegen hepatitis C. Belangrijke reden hiervoor is dat het virus snel verandert en er dus ontelbaar veel varianten van zijn die heel erg veel van elkaar verschillen.” Een vaccin zou antistoffen moeten opwekken die alle verschillende varianten neutraliseren. “Deze antistoffen binden allemaal aan het spike-eiwit aan de buitenkant van het virus. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het spike-eiwit er op atomair niveau uitziet voor het ontwerpen van vaccins”, aldus Sanders.

Lees het artikel hier


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Structuur eiwit hepatitis C-virus ontrafeld: mogelijkheden voor vaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 21 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!