Ieder jaar voert het Radboudumc een groot vragenlijstenonderzoek uit onder wandelaars van de 4Daagse

Tijdens de 4Daagse, die voor het eerst sinds 2019 weer zal plaatsvinden, onderzoekt het Radboudumc of wandelaars baat hebben bij het slikken van gemalen eiwitrijke insecten. Bekend is dat dierlijke eiwitten bijdragen aan herstel na een inspanning, maar de onderzoekers willen achterhalen of eiwitten uit insecten dit net zo goed kunnen. 

Vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer lopen is een flinke aanslag op het lichaam. Blaren, pijntjes en andere lichamelijke ongemakken zijn aan de orde van de dag. Hierbij krijgen vooral de beenspieren het zwaar te verduren. Het Radboudumc onderzoekt al bijna vijftien jaar de effecten van meedoen aan de 4Daagse en op welke manier het herstel na zo’n fikse inspanning bevorderd kan worden. 

Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie van het Radboudumc, leidt het Vierdaagse-onderzoek al jarenlang. Zij is benieuwd of eiwitten verkregen uit gemalen insecten bijdragen aan het herstel na een dag wandelen. Ze legt uit: ‘We weten dat eiwitten bijdragen aan het herstel van onze spieren na een inspanning. Steeds meer mensen kiezen voor duurzame eiwitten, maar we weten nog niet of deze net zo goed zijn voor onze spieren. Daarom willen we onderzoeken of eiwitten van insecten net zo goed zijn als dierlijke eiwitten. Bij positieve resultaten, kunnen insecten-eiwitten op termijn een duurzame vorm van voeding zijn.’ De deelnemers aan deze studie worden tijdens de 4Daagse elke dag gemeten op de Wedren, in de onderzoeksruimte van het Vierdaagse-onderzoek, waarbij spierfunctie, spierkracht en spierschade gemeten worden. 

Lopen is gezond, toch?
Wandelen is een gezonde inspanning en werkt preventief tegen onder meer overgewicht en hart- en vaatziekten. Maar vier dagen lang zo’n grote inspanning vraagt om aandacht voor goed herstel, vertelt Hopman. Naast het onderzoek naar insecten-eiwitten onderzoekt ze daarom samen met Stichting De 4Daagse en cateraar Albron waar lopers behoefte aan hebben na een dag vol inspanning. Speciaal voor de 4Daagse-deelnemer is er dit jaar een gezonde, eiwitrijke 4Daagse-smoothie te koop op de Wedren. 

‘We willen graag weten of 4Daagse-deelnemers liever kiezen voor die gezonde smoothie, of voor een frietje met mayonaise. Welke afwegingen maken ze daarin? Door hier meer inzicht in te krijgen hopen we de komende jaren de lopers meer gezonde en herstel-bevorderende voeding aan te bieden’, aldus Hopman. 

Vierdaagse-onderzoek van het Radboudumc
Ieder jaar voert het Radboudumc een groot vragenlijstenonderzoek uit onder wandelaars van de 4Daagse. Meer dan 12.000 wandelaars beantwoorden jaarlijks vragen over bewegen, ziekte en gezondheid. Dit jaar stellen de onderzoekers ook vragen over klimaatverandering, hittestress en de maatregelen die mensen nemen om hittestress te verminderen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Helpen insecten 4Daagse-lopers bij het herstel?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!