Het hele oncologische veld krijgt een enorme impuls

20 december is een belangrijke dag voor Nederlands kankeronderzoek. KWF investeert ruim 43,7 miljoen euro in een groot aantal nieuwe projecten verspreid over het hele land. Van laboratoriumonderzoek tot de implementatie van nieuwe zorginnovaties, van kinderkanker tot uitgezaaide kanker met onbekende oorsprong en van diagnostiek tot palliatieve zorg: het hele oncologische veld krijgt een enorme impuls. De nieuwe onderzoeken gaan in 2023 van start.

Wetenschappelijk KWF-directeur Carla van Gils kijkt reikhalzend uit naar de resultaten van de nieuwe onderzoeken: “Dit jaar zijn we iets nieuws gaan doen ten opzichte van voorgaande jaren: gericht financieren op thema’s waar we een versnelling in willen realiseren. Zoals palliatieve zorg. En slimme meettechnieken om de ziekte beter te monitoren. We verwachten dat we met financiering binnen zulke thema’s de impact van kanker verder kunnen verkleinen. Dat kunnen we doen dankzij onze donateurs. En dat vervult me met trots.”

In deze video verrast algemeen KWF-directeur Johan van der Gronden drie onderzoekers in het Erasmus MC met het nieuws dat hun onderzoek in aanmerking komt voor financiering. Hieronder meer informatie over deze drie onderzoeken én een greep uit de vele andere toegekende projecten. 

Opsporen van kanker van onbekende oorsprong
Soms komt kanker aan het licht door de vondst van een uitzaaiing, maar lukt het niet om de bron te vinden. En dus ook niet om snel een gerichte behandeling in te zetten. Patiënten met een ‘primaire tumor onbekend’ (PTO) hebben dan ook een slechte prognose. In het Erasmus MC wil dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten de primaire tumor opsporen met behulp van een radioactieve speurstof (tracer) en een PET-scan. Haar doel is patiënten zo betere behandelmogelijkheden te kunnen bieden. 

Pijnbestrijding met paddobestanddeel
Chemotherapie kan zenuwbanen beschadigen en leiden tot ernstige, langdurige pijnklachten (neuropathie). In het Amsterdam UMC gaat prof. Markus Hollmann onderzoeken of psilocybine, de werkzame stof van paddo’s, kan helpen de klachten te verlichten. 

Kinderkanker
In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaan 7 nieuwe projecten van start. Zoals een onderzoek naar een nieuwe operatietechniek met hologrammen om niertumoren optimaal te kunnen verwijderen. En een vervolgonderzoek naar de behandeling van hersentumoren, gefinancierd uit de opbrengst van Alpe d'HuZes. Hierbij willen onderzoekers de bloed-hersenbarrière opentrillen met ultrageluid om medicijnen beter bij de tumor te krijgen. Zo heeft de behandeling hopelijk meer effect.

KWF & Hartstichting bundelen krachten tegen hartfalen na kankerbehandeling
Met medicijnen lukt het vaak om non-hodgkinlymfoom (een vorm van lymfeklierkanker) jaren onder controle te houden. Maar wel tegen een prijs: een deel van de patiënten ontwikkelt hartfalen als gevolg van de chemotherapie met kans hieraan te overlijden. In het UMC Utrecht gaat men onderzoeken of hartschade is tegen te gaan met het medicijn dexrazoxaan. Ook hopen de onderzoekers te kunnen voorspellen welke patiënten het meeste risico op hartfalen lopen. KWF en de Hartstichting brengen samen ruim 2,3 miljoen euro bij elkaar voor een grote patiëntenstudie

Palliatieve zorg
Om kankerpatiënten ook in hun laatste levensfase te omringen met goede zorg, stimuleert KWF onderzoek op palliatief gebied. Binnen dit thema krijgen 3 projecten financiering voor in totaal zo'n 2 miljoen euro. Het betreft onderzoek naar een symptomen-app voor kinderen met vergevorderde kanker, onderzoek naar cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid en onderzoek naar betere symptoommanagement bij patiënten met uitzaaiingen in de botten. 

Betere longkankerdiagnostiek met navigatiebronchoscopie
Bij verdenking op longkanker moet longweefsel worden afgenomen. Dit gaat momenteel via een punctie door de borstkaswand, met kans op bloedingen of een klaplong. Uit onderzoek in het Radboudumc blijkt dat de nieuwe techniek 'navigatiebronchoscopie' veiliger en betrouwbaarder is. Hierbij navigeert men via de mond en de luchtwegen nauwkeurig naar de verdachte plekjes. Met implementatiefinanciering van KWF wil men deze nieuwe techniek beschikbaar maken in heel Nederland. 

Slim meten
Met gerichte financiering voor onderzoek naar ‘slimme meettechnologieën’ komen nieuwe, patiëntvriendelijke manieren beschikbaar om de ziekte (en eventuele terugkeer) beter te controleren. In het Erasmus MC in Rotterdam ontwikkelt dr. Saskia Wilting een bloedtest die aangeeft of darmkanker na de behandeling terugkeert. In hetzelfde instituut werkt chirurg dr. Dirk Grünhagen aan een manier om het aantal ziekenhuiscontroles na darmkanker te verminderen. Het idee is de nacontroles op verantwoorde wijze te verplaatsen naar de thuissituatie, om zowel patiënt als ziekenhuis te ontlasten. Patiënten kunnen thuis bloed afnemen en via een online platform in contact blijven met hun behandelaars.

Bekijk hier de video


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KWF Kankerbestrijding / Linda Sumner
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KWF Kankerbestrijding
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: KWF investeert 43,7 miljoen in kankeronderzoek en zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!