Het onderzoek gaat over mensen die buiten de zorg cannabis als medicijn gebruiken

Meer dan 130.000 mensen in Nederland gebruiken cannabis voor medicinale doeleinden. Dit betekent dat ze wiet, hasj, wietolie of andere cannabisproducten gebruiken om lichamelijke of psychische klachten te verminderen. Echter, minder dan 7.000 patiënten krijgen medicinale cannabis op doktersrecept. De meeste mensen kopen dus hun cannabis op andere plekken zoals de coffeeshop of kweken het zelf. Het Trimbos-instituut start in januari 2023 een groot onderzoek naar het gebruik van cannabis als medicijn: het Medusa-onderzoek. Het onderzoek gaat over mensen die buiten de zorg cannabis als medicijn gebruiken.

Met dit onderzoek wil het Trimbos-instituut te weten komen: Welke mensen gebruiken buiten de zorg cannabis als medicijn? Wat zijn hun ervaringen? En wat zijn redenen om cannabis te gebruiken van bijvoorbeeld de coffeeshop of vrienden en niet op recept van de dokter?

Wat is het doel van het onderzoek?
Met dit onderzoek worden de behoeften en wensen van patiënten in kaart gebracht. Dit helpt om te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden.

Het Medusa-onderzoek
Het eerste onderdeel van het Medusa-onderzoek is een online vragenlijst. Invullen duurt 10-15 minuten en deelnemers maken kans op 200 euro. Dit soort vragen worden gesteld:

 • Tegen welke klachten gebruik je cannabis?
 • Welke cannabisproducten gebruik je?
 • Hoe goed werkt cannabis tegen je klachten?
 • Waarom gebruik je geen cannabis op doktersrecept?

Na de vragenlijst kunnen deelnemers kiezen om mee te doen aan vervolgonderzoeken. Het ene is een online interview en voor het andere vragen we een beetje van hun cannabis op te sturen, zodat we de samenstelling kunnen onderzoeken. Ze kunnen één van deze vervolgonderzoeken kiezen of allebei. Deelname is vrijwillig. Deelnemers krijgen per vervolgonderzoek 40 euro als vergoeding.

Meedoen?
Gebruik jij cannabis als medicijn? Vul hier de vragenlijst in: www.trimbos.nl/medusa/. Ken je iemand die cannabis als medicijn gebruikt? Stuur de link door! Hoe meer mensen hun ervaringen delen hoe beter.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Trimbos-instituut
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
 • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
 • Originele titel: Cannabis als medicijn: het Medusa-onderzoek
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
 • Datum: 19 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!