Muggen dragen gevaarlijke ziektes over, maar we weten verassend weinig over de biologie van deze insecten

Carolina Andrade en Rebecca Halbach, allebei Medische Microbiologie, hebben een Veni-beurs ontvangen van NWO. Halbach onderzoekt hoe genen gereguleerd worden tijdens de vroege ontwikkeling van de gelekoortsmug. Andrade analyseert welke rol het speeksel van muggen speelt bij de overdracht van malariaparasieten.

Carolina Andrade - De rol van muggenspeeksel bij de overdracht van malariaparasieten
Malaria is een verwoestende infectieziekte en endemisch in meerdere tropische landen. Malaria infectie begint met een muggenbeet die malariaparasieten gemengd met muggenspeeksel introduceert in de mens. Dit project streeft ernaar om de rol van speeksel te begrijpen met betrekking tot parasitaire infectie van de mens en de transmissie naar de mug. Dit onderzoek zal nieuwe inzichten geven betreffende de interactie tussen mens en mug, en de impact hiervan op parasitaire infecties. Bovendien zal dit onderzoek bijdragen aan het identificeren van nieuwe doelwitten om de transmissiecyclus te onderbreken.

Rebecca Halbach: The genome at the break of dawn - de transcriptionele controle van zygotische genoomactivering in muggen verhelderen
Muggen dragen gevaarlijke ziektes over, maar we weten verassend weinig over de biologie van deze insecten. Zelfs een fundamenteel proces als de vroege ontwikkeling van een embryo is niet goed bestudeerd in de mug. Embryonale ontwikkeling is een complex proces waarin het essentieel is dat duizenden genen op het juiste moment aan- of uitgeschakeld worden. In dit project bestuderen de onderzoekers hoe genen gereguleerd worden tijdens de vroege ontwikkeling van de gelekoortsmug. Dit onderzoek levert belangrijke inzichten in de biologie van muggen en kan helpen om in de toekomst strategieën te ontwikkelen ter bestrijding van ziektes die door de mug worden overgedragen.

Persoonsgebonden beurs
Met een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro kunnen de laureaten in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs, maakt onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Het Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Twee Veni’s voor muggenonderzoek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 05 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!