Voor de zevende keer op rij doen onderzoekers van het Radboudumc mee aan Lowlands Science

Vinden muggen jou lekker, of gaan ze juist altijd voor je partner? Onderzoekers van het Radboudumc testen dit jaar bij Lowlands Science wie het lekkerste is en hoe dat komt. Ze nemen daarvoor duizenden muggen mee naar het festival op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen. Dus houd je arm naast het kooitje en ontdek zelf of de muggen enthousiast richting je arm vliegen.

Voor de zevende keer op rij doen onderzoekers van het Radboudumc mee aan Lowlands Science. Felix Hol en zijn team staan op het festival met hun onderzoek ‘muggenmagneet’.

Project Muggenmagneet
De één is een ware muggenmagneet, de ander wordt zelden gebeten. Op Lowlands zijn muggenbeten voornamelijk irritant, maar in de tropen brengen ze gevaren als malaria met zich mee. Hoe vaker je wordt gebeten door een tropische mug, hoe meer risico je loopt. Wat maakt mensen (on)aantrekkelijk voor muggen? Geur, gedrag, dieet? Daar is eigenlijk nog maar weinig over bekend.

Onderzoekers van het Radboudumc testen bij wie de muggen enthousiast worden. Lowlands-bezoekers kunnen met twee personen tegelijk testen wie de grootste aantrekkingskracht heeft en er dus een wedstrijd van maken. Via vragenlijsten en wattenstaafjes die over de huid worden gestreken zoekt het onderzoeksteam uit wat de winnaars onweerstaanbaar maakt voor de tropische mug.

De muggen blijven tijdens het gehele festival in hun kooitjes. Mensen houden hun arm bij het kooitje, maar kunnen niet gestoken worden, omdat er nog een luchtdoorlatende wand tussen de mug en de arm zit. Met een camera volgen de onderzoekers hoe gretig de muggen op de aangeboden armen afkomen.

Het onderzoeksteam bestaat uit onder andere Felix Hol, Maartje Inklaar en Sara Lynn Blanken.

Lowlands Science
Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands, waar tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar onder andere reanimeren met een VR-bril, de invloed van alcohol op de operatievaardigheid, en hoe veerkrachtig mensen zijn.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Volgend weekend: onderzoeksproject Radboudumc op Lowlands Science
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!