Het doel van het onderzoek is om ons begrip van de behandeling van kanker te vergroten door de reactie van het immuunsysteem daarop te bestuderen

Een nieuw concept van publiek-private samenwerking. Dat is de samenwerking van een groep bachelorstudenten Biomedische Wetenschappen met biotechnologiebedrijf Genmab. Samen doen zij onderzoek naar nieuwe therapeutische aangrijpingspunten voor kanker. Het is zo veelbelovend dat Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) samen met het UMC Utrecht en Genmab ruim 120.000 euro financiert voor dit onderzoek. Op 2 februari was de eindpresentatie van de bachelorstudenten.

Sinds eind vorig jaar werkt een groep van 20 bachelorstudenten Biomedische Wetenschappen in het laboratorium aan een vraagstelling van biotechnologiebedrijf Genmab. Deze laboratoriumcursus genaamd ‘Biomedical Research Lab' valt in het curriculum van de opleiding Biomedische Wetenschappen en vindt plaats in de Bachelor Research Hub. Het is bedoeld om studenten nieuw onderzoek te laten doen ter ontwikkeling van hun academische- en onderzoekvaardigheden, en ze tegelijkertijd een kijkje te laten nemen in de keuken van de biotech industrie.  

Laboratoriumcursus van tien weken  
Docent-onderzoekers van de Bachelor Research Hub: “Ons project heeft als primaire doel om synergie te creëren tussen onderzoek, onderwijs en de biotechnologische en farmaceutische industrie. We hebben een laboratoriumcursus van tien weken ontwikkeld voor bachelorstudenten Biomedische Wetenschappen. In samenwerking met ervaren wetenschappers, artsen en patiënten gaan studenten een vraag onderzoeken van Genmab, een gerenommeerd internationaal biotech bedrijf.”  

Vraag van Genmab: Verbetering immunotherapie  
De onderzoeksvraag van Genmab gaat over de behandeling van kanker. Wetenschapper Erik Voets van Genmab: “Het doel van het onderzoek is om ons begrip van de behandeling van kanker te vergroten door de reactie van het immuunsysteem daarop te bestuderen. Door nieuwe aangrijpingspunten te vinden om immunotherapie te verbeteren, kan de zogenoemde vroege pijplijn voor medicijnontwikkeling van Genmab mogelijk worden gevoed.”   

Excellente studenten scouten 
De studenten worden betrokken bij onderzoek van Genmab om ze te trainen en enthousiast te maken voor het onderwerp tumorimmunologie en een carrière in de biotech industrie. Tegelijkertijd wordt er nieuw (pilot)onderzoek uitgevoerd ter ondersteuning van de lead discovery van Genmab. “Dit opent mogelijkheden voor Genmab om betrokken te zijn bij onderwijs op de campus, om toekomstige biomedische wetenschappers op te leiden, en om de samenwerking met de academie verder te versterken. Ook kunnen we excellente studenten scouten voor toekomstige stages en beschikbare posities bij Genmab.” vertelt Pauline de Goeje van Genmab. 

Ervaring studenten 
De studenten Biomedische Wetenschappen hebben het onderwijs als leuk en leerzaam ervaren. “In deze cursus kreeg ik een indruk van zowel de industrie als de academie, dit was voor mij de eerste keer in mijn opleiding. Ik heb nu een helderder beeld van wat ik wil in de toekomst”, zegt student Marnix Geltink. Student Eline van Beest vult aan: “Ook in gesprek gaan met patiënten was onderdeel van deze cursus, dit heeft veel indruk op mij gemaakt en gaf context aan het werk wat wij deden. Dit motiveerde mij enorm.”   

Health~Holland 
Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van een PPS-toeslag van Health~Holland, ter stimulering van publiek-private samenwerkingen (PPS). Health~Holland was ook op 2 februari aanwezig bij de eindpresentatie van de studenten. 

Bachelor Research Hub 
De Bachelor Research Hub is een speciaal en goed uitgerust laboratorium, gelegen in het hart van het UMC Utrecht, waar studenten nieuw en relevant onderzoek doen. De Hub versterkt de samenhang tussen onderzoek, onderwijs en gezondheidszorg en creëert synergie tussen (bachelor)studenten, wetenschappers, artsen en patiënten.  

Lees meer over de Bachelor Research Hub

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw kankeronderzoek studenten en Genmab
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!