Veel kinderen hebben last van allergische ziekten, zoals eczeem en voedselallergieën
UMCG-onderzoeker Alexandra Zhernakova heeft een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro ontvangen van de NWO. Met deze beurs gaat ze samen met haar team de komende 5 jaar onderzoek doen om de oorzaken van allergieën bij kinderen te achterhalen.
Oorzaken allergieën vaak onbekend
Veel kinderen hebben last van allergische ziekten, zoals eczeem en voedselallergieën. Allergische ziekten hebben meerdere oorzaken, maar vaak is het onbekend wat deze oorzaken precies zijn. Zhernakova gaat onderzoek doen met de gegevens van een grote groep moeders en hun baby’s uit het Lifelines NEXT cohort. De focus van haar onderzoek ligt op het begrijpen van de relaties tussen het microbioom, de ontwikkeling van het immuunsysteem, genetica, voeding, de omgeving van moeders en baby's en hoe deze relaties de aanleg voor allergieën beïnvloeden.
Rol van het microbioom en de omgeving
Zhernakova en haar team gaan de ontwikkeling van het immuunsysteem bestuderen door een grootschalige analyse van antilichamen; dit zijn eiwitten die ons lichaam aanmaakt om bacteriën, virussen en allergenen te herkennen en te neutraliseren. Ze onderzoeken hoe de antilichamen die baby's van moeders ontvangen via de placenta of borstvoeding de ontwikkeling van het immuunsysteem van baby's beïnvloeden. Met dit project wil Zhernakova de basis leggen voor de ontwikkeling van microbioomtherapie voor allergische ziekten.
Project bouwt voort op eerder onderzoek
Zhernakova is de hoofdonderzoeker van Lifelines NEXT, een geboortecohort van 1.500 ouder-kind paren die uitgebreid gevolgd worden vanaf de zwangerschap tot en met het eerste levensjaar. Haar groep onderzoekt al jaren welke factoren het microbioom bij volwassenen en kinderen vormgeven, hoe dit in de loop van de tijd verandert, en wat hun relatie is met dieet, ziekten, en immuniteit. Zo keek ze eerder naar de samenstelling van een gezond microbioom, hoe onze genen de bacterien in de darm beinvloeden en de ontwikkeling van het darmmicrobioom van baby’s tijdens het eerste levensjaar. Dankzij de Vici kan Zhernakova haar eerdere onderzoeken voortzetten.
Over Vici
Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici’s worden jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend. De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.
Bron: UMCG