Veel kinderen hebben last van allergische ziekten, zoals eczeem en voedselallergieën

UMCG-onderzoeker Alexandra Zhernakova heeft een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro ontvangen van de NWO. Met deze beurs gaat ze samen met haar team de komende 5 jaar onderzoek doen om de oorzaken van allergieën bij kinderen te achterhalen.

Oorzaken allergieën vaak onbekend 
Veel kinderen hebben last van allergische ziekten, zoals eczeem en voedselallergieën. Allergische ziekten hebben meerdere oorzaken, maar vaak is het onbekend wat deze oorzaken precies zijn. Zhernakova gaat onderzoek doen met de gegevens van een grote groep moeders en hun baby’s uit het Lifelines NEXT cohort. De focus van haar onderzoek ligt op het begrijpen van de relaties tussen het microbioom, de ontwikkeling van het immuunsysteem, genetica, voeding, de omgeving van moeders en baby's en hoe deze relaties de aanleg voor allergieën beïnvloeden. 

Rol van het microbioom en de omgeving  
Zhernakova en haar team gaan de ontwikkeling van het immuunsysteem bestuderen door een grootschalige analyse van antilichamen; dit zijn eiwitten die ons lichaam aanmaakt om bacteriën, virussen en allergenen te herkennen en te neutraliseren. Ze onderzoeken hoe de antilichamen die baby's van moeders ontvangen via de placenta of borstvoeding de ontwikkeling van het immuunsysteem van baby's beïnvloeden. Met dit project wil Zhernakova de basis leggen voor de ontwikkeling van microbioomtherapie voor allergische ziekten. 

Project bouwt voort op eerder onderzoek 
Zhernakova is de hoofdonderzoeker van Lifelines NEXT, een geboortecohort van 1.500 ouder-kind paren die uitgebreid gevolgd worden vanaf de zwangerschap tot en met het eerste levensjaar. Haar groep onderzoekt al jaren welke factoren het microbioom bij volwassenen en kinderen vormgeven, hoe dit in de loop van de tijd verandert, en wat hun relatie is met dieet, ziekten, en immuniteit.  Zo keek ze eerder naar de samenstelling van een gezond microbioom, hoe onze genen de bacterien in de darm beinvloeden en de ontwikkeling van het darmmicrobioom van baby’s tijdens het eerste levensjaar. Dankzij de Vici kan Zhernakova haar eerdere onderzoeken voortzetten.  

Over Vici 
Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici’s worden jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend. De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.  

Bron: UMCG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Laura Bodewes
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar oorzaken allergieën bij kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!