Huisartsen willen in overleg met anderen over het medicatiebeleid van ouderen met meerdere aandoeningen.

Huisartsen geven aan dat zij willen overleggen met andere huisartsen en apothekers over het    medicatiebeleid  voor ouderen met meerdere ziekten. Dit blijkt uit het proefschrift van NIVEL-onderzoeker Judith Sinnige, die 31 oktober 2017 hierop promoveert aan de Radboud Universiteit.

Om ouderen met multimorbiditeit van  passende medicatie te voorzien is een duidelijke afbakening van de doelgroep nodig en een goede organisatie van de zorg. Sinnige stelt in haar proefschrift voor dat huisartsen en apothekers dit gezamenlijk oppakken en de patiënt hierbij betrekken. Structurele overlegmomenten en  training kunnen bijdragen aan een heldere visie op het complexe medicatiebeleid voor patiënten met multimorbiditeit en polyfarmacie, waarin aandacht is voor individuele wensen en voorkeuren van patiënten.

Vergrijzing vraagt om meer afstemming
Het aandeel ouderen in de bevolking neemt toe. Omdat ouderen  steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, zal een steeds groter  deel van de patiëntenpopulatie van de huisarts op leeftijd zijn. Een deel ervan komt bij de huisarts voor de behandeling  van meerdere chronische aandoeningen, ook wel multimorbiditeit genoemd. Deze patiënten gebruiken vaak veel verschillende geneesmiddelen, ook wel geduid als polyfarmacie.

Huisartsen gaan hier niet allemaal op dezelfde manier mee om. Zo zijn er grote verschillen in het aantal geneesmiddelvoorschriften per huisartsenpraktijk. Huisartsen laten in gesprekken weten dat zij daarom gemaakte keuzes in het medicatiebeleid regelmatig willen doornemen met andere huisartsen en apothekers. Bijvoorbeeld met structurele medicatiebeoordelingen.

Verdediging proefschrift
Sinnige gaat in haar proefschrift in op de complexiteit van  de behandeling van oudere patiënten met multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk, met een specifieke focus op het geneesmiddelengebruik en het medicatiebeleid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Huisartsen willen overleggen over medicatiebeleid bij multimorbiditeit ouderen
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!