De Maag Lever Darm Stichting heeft een subidie verstrekt voor onderzoek naar een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD)

De Maag Lever Darm Stichting heeft aan Gerd Bouma (MDL) en Robert de Jonge (klinische chemie), in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), een subsidie toegekend van 150.000 Euro. Met dit geld gaan ze onderzoek doen naar de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD). Het onderzoeksteam wil methodes ontwikkelen om het al bestaande medicijn methotrexaat (MTX) op maat te kunnen geven.

Ruim 80.000 Nederlanders hebben IBD. Zij hebben vaak levenslang medicijnen nodig. Voor veel IBD-patiënten is het vaak zoeken naar de juist werkende medicatie. De onderzoekers willen nieuw licht laten schijnen op een reeds bestaand medicijn: methotrexaat (MTX). Een goedkoop en effectief middel dat aan veel patiënten met reuma wordt gegeven gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Crohn. Het wordt echter maar bij relatief weinig patiënten gegeven. Bouma en De Jonge willen methodes ontwikkelen om met MTX een behandeling op maat te kunnen leveren voor de individuele patiënt. Het doel is om een optimale dosis per patiënt te bepalen. 

Daarnaast willen zij een model ontwikkelen waarmee voorafgaand aan de behandeling voorspeld kan worden of een patiënt goed op het MTX zal reageren. Mogelijk kan hierdoor dit middel bij meer patiënten effectief worden ingezet.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor onderzoek naar IBD
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 17 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!