Het Innovative Medicines Initiative (IMI) investeert 12 miljoen in een project naar de toepassing van imagingtechnieken in medicijnonderzoek.

Een publiek-private samenwerking van Europese bedrijven en kennisinstellingen gaat dit project TRISTAN (Translational Imaging in Drug Safety Assessment) uitvoeren. Onderzoekers van het Radboudumc leiden een deelonderzoek naar de verdeling van biologicals in het lichaam. Het onderzoek loopt tot 2022.

TRISTAN is een publiek-private samenwerking van 21 Europese academische centra, onderzoeksinstituten en bedrijven. Doel van het project is om toepassing van imagingtechnieken in het medicijnonderzoek te versnellen. Specifiek gaat het om de beoordeling van de toxiciteit van medicijnen voor lever en longen, en de verdeling van biologicals door het lichaam. Naast een financiering van 12 miljoen van IMI, investeren de deelnemende bedrijven, waaronder Bayer en GlaxoSmithKline, een gelijkwaardig bedrag.

Biomarker imaging
Medische beeldvorming, zoals MRI en PET-CT scans, is een belangrijk onderdeel geworden van de medische praktijk. Met deze imagingtechnieken zijn uitspraken te doen over de oorzaak, ernst of verloop van een ziekte. Het grote voordeel is dat imaging weinig belastend is voor patiënten en dat het mogelijk is processen gedurende langere tijd te volgen.

Gedrag volgen
In het medicijnonderzoek worden imagingtechnieken nog weinig toegepast. Het Radboudumc krijgt binnen TRISTAN 1,2 miljoen euro voor de ontwikkeling en toepassing van technieken om het gedrag van biologicals in proefdieren en patiënten te volgen met verschillende imaging technieken (PET-CT, fluorescentie imaging, Mass Spect imaging, NanoSIMS).

Nieuwe medicijnen
Met imaging is het transport van medicijnen in het lichaam en de interactie van medicijnen met de gewenste cellen zichtbaar te maken. Otto Boerman, hoofd van het Centraal Dierenlaboratorium en hoogleraar Radiochemie van het Radboudumc leidt het deelonderzoek naar het in beeld brengen van biologicals in het lichaam: “We willen het gedrag van deze medicijnen gedurende dagen of zelfs weken na toediening kunnen volgen. We verwachten dat deze technieken de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zullen versnellen. De lokalisatie en interactie van medicijnen met ziek weefsel en met gezonde organen proberen we te optimaliseren in proefdiermodellen. Hierdoor kan het traject naar studies in patiënten sneller verlopen.”

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!