In de week van 18 september wordt aandacht gevraagd voor hoofd-halskanker.

Want veel mensen kennen de symptomen van hoofd-halskanker niet. Ze controleren het gebied in hun mond, keel en neus onvoldoende op verdachte plekjes. De meeste mensen weten niet eens dat hoofd-halskanker bestaat en jaarlijks in Nederland ongeveer 3.000 mensen treft. Risicofactoren voor deze vorm van kanker zijn roken, alcohol en HPV (humaan papillomavirus).

De Europese vereniging voor hoofd-halskanker (European Head and Neck Society) organiseert jaarlijks de Make Sense-campagne. Dr. prof. Leemans van VUmc is een van de voorzitters van deze vereniging. Leemans: " Via deze campagne wil de vereniging ervoor zorgen dat symptomen van hoofd-halskanker beter worden herkend, zodat patiënten eerder een arts bezoeken en hoofd-halskanker eerder wordt ontdekt en behandeld."

Bekijk hier de campagne #sprakeloos.

Dr. Simone Eerenstein van VUmc is hoofd-halschirurg en licht haar ervaringen met de ziekte namens de Nederlandse vereniging van hoofd-halstumoren toe: "Mensen moeten alerter zijn op de symptomen van hoofd-halskanker. De diagnose wordt door de relatieve onbekendheid vaak laat gesteld: 60% van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium van de ziekte bereikt en 60% van deze patiënten overlijdt binnen 5 jaar." Het advies van dr. Eerenstein is: "Maak een afspraak met de huisarts wanneer langer dan 3 weken sprake is van een van de volgende symptomen: een pijnlijke tong, een niet genezend zweertje of vlekjes in de mond, keelpijn, heesheid, problemen met slikken, een zwelling in de hals of bloed uit de neus."

Lees meer.

Bekijk Sprakeloos; filmpjes over en met patiënten met hoofdhalskanker.

Lees hier een recent onderzoek onder de Nederlandse bevolking over hoofd-halskanker (Pdf)

Bron: VUmc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!