Naar verwachting zal het aantal apothekers dat de eerstkomende jaren afstudeert toenemen

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de (bio-)farmaceutische opleidingen daalde in 2017 tot 601. Ook studeerden er vorig jaar minder apothekers af: 175. Volgens het Capaciteitsorgaan zouden minimaal 185 apothekers moeten instromen in de vervolgopleiding openbaar apotheker. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Volgens opgave van de universiteiten stonden eind 2017 in totaal 601 eerstejaarsstudenten ingeschreven aan de bacheloropleidingen binnen de (bio-)farmaceutische wetenschappen in Utrecht (189), Groningen (157) en Leiden (255). Dat zijn in totaal 46 minder dan het jaar daarvoor. Hiermee ligt het aantal eerstejaarsstudenten 8% lager dan vorig jaar.

Afnemende interesse
Opvallend is dat het aantal aanmeldingen in 2017 zowel in Utrecht (-38 eerstejaarsstudenten Farmacie) als in Leiden (-31 eerstejaarsstudenten Bio-Farmaceutische Wetenschappen) een stuk kleiner was dan het jaar ervoor. Deze teruggang in het aantal aanmeldingen heeft volgens de universiteiten vermoedelijk te maken met een landelijke trend in afnemende interesse in de farmacie. Daarnaast speelt in Utrecht ook een rol dat, vanwege landelijke numerus fixus-procedures, de deadline voor aanmelding is vervroegd van mei naar januari. Daarna aanmelden is niet meer mogelijk. Het aantal eerstejaarsstudenten aan de bacheloropleiding Farmacie in Groningen liet het afgelopen jaar als enige een duidelijke groei zien, met 23 eerstejaarsstudenten meer dan in 2016.

Alleen een master Farmacie leidt op tot apotheker. Daartoe geeft niet alleen de bachelor Farmacie (Utrecht en Groningen) toegang, maar sinds twee jaar kunnen ook studenten met een bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen met een minor farmacie in Leiden worden toegelaten. Aan de universiteit van Groningen volgen eind 2017 in totaal 243 masterstudenten de opleiding tot apotheker. Van hen is 57% vrouw. In Utrecht doen 466 studenten, van wie 61% een vrouw is, de masteropleiding Farmacie. In Leiden – waar voor het studiejaar 2018/2019 voor maximaal vijftig studenten plaats voor de master Farmacie – volgen momenteel 61 masterstudenten de opleiding tot apotheker. Van hen is 80% een vrouw.

Te weinig apothekers
Het aantal kandidaten dat in 2017 de farmaceutische opleidingen in Utrecht en Groningen met een apothekersdiploma verliet, was 46 minder dan een jaar eerder en kwam uit op 175. Dat aantal is kleiner dan de minimaal 185 apothekers die volgens het Capaciteitsorgaan jaarlijks moeten instromen in de vervolgopleiding tot openbaar apotheker om aan de toekomstige groeiende farmaceutische zorgvraag te voldoen.

Het Capaciteitsorgaan baseert deze toekomstige groei voornamelijk op demografische ontwikkelingen van de patiëntenpopulatie. Het aantal van 175 is niet toereikend, vooral omdat niet alle afgestudeerde apothekers opteren voor een functie in de openbare farmacie. Naar verwachting zal het aantal apothekers dat de eerstkomende jaren afstudeert toenemen, omdat eind 2017 in totaal 770 studenten een master Farmacie volgden, terwijl dat er een jaar daarvoor nog maar 667 waren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Minder in- en uitstroom bij opleiding farmacie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 01 juni 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!