Naar schatting zullen openbare apotheken in 2022 aan 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie bij astma of COPD verstrekken

Openbare apotheken zullen dit jaar aan zo’n 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie leveren. De KISS-matrix helpt apothekers om op basis van aflevergegevens mogelijk suboptimaal gebruik van inhalatiemedicatie op te sporen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Naar schatting zullen openbare apotheken in 2022 aan 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie bij astma of COPD verstrekken. Dit komt overeen met 9% van de Nederlanders die hun geneesmiddelen in een openbare apotheek betrekken. Deze medicatie bevat aanvals- en onderhoudsmedicatie als dosisaerosol of poederinhalator. Een correcte inhalatietechniek is daarom van groot belang bij een goede behandeling van de ziekte. De KISS-matrix bevat vijf indicatoren over astma/COPD, waarvan drie gerelateerd aan een goede inhalatietechniek.

Aandachtspunten
Een manier om met aflevergegevens te waken voor een juiste inhalatietechniek is door te kijken naar het aantal mensen dat na gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS) een antimycoticum is gaan gebruiken. Dit duidt op een schimmelinfectie in de mond door een verkeerde techniek of vanwege het niet naspoelen van de mond met water. Uit cijfers van de SFK blijkt dat dit bijna niet gebeurt: in de periode december 2021-november 2022 ontving meer dan 98% van de ICS-gebruikers geen antimycoticum na recent gebruik van een ICS. Ook kan de apotheker nagaan of astma/COPD-patiënten een stootkuur met predniso(lo)n hebben gekregen. Dit wijst erop dat de ziekte niet goed onder controle is. Voor de meeste patiënten gaat dit goed: in een doorsnee apotheek heeft 96,4% van de astma/COPD-patiënten geen of hooguit één stootkuur gekregen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
Fotograaf of fotobureau: : John Henstra
Bron bij dit artikel: : SFK
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2022/indicatoren-inhalatiemedicatie-in-kiss-matrix
Originele titel: Indicatoren inhalatiemedicatie in KISS-matrix
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-12-18


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com