Naar schatting zullen openbare apotheken in 2022 aan 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie bij astma of COPD verstrekken

Openbare apotheken zullen dit jaar aan zo’n 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie leveren. De KISS-matrix helpt apothekers om op basis van aflevergegevens mogelijk suboptimaal gebruik van inhalatiemedicatie op te sporen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Naar schatting zullen openbare apotheken in 2022 aan 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie bij astma of COPD verstrekken. Dit komt overeen met 9% van de Nederlanders die hun geneesmiddelen in een openbare apotheek betrekken. Deze medicatie bevat aanvals- en onderhoudsmedicatie als dosisaerosol of poederinhalator. Een correcte inhalatietechniek is daarom van groot belang bij een goede behandeling van de ziekte. De KISS-matrix bevat vijf indicatoren over astma/COPD, waarvan drie gerelateerd aan een goede inhalatietechniek.

Aandachtspunten
Een manier om met aflevergegevens te waken voor een juiste inhalatietechniek is door te kijken naar het aantal mensen dat na gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS) een antimycoticum is gaan gebruiken. Dit duidt op een schimmelinfectie in de mond door een verkeerde techniek of vanwege het niet naspoelen van de mond met water. Uit cijfers van de SFK blijkt dat dit bijna niet gebeurt: in de periode december 2021-november 2022 ontving meer dan 98% van de ICS-gebruikers geen antimycoticum na recent gebruik van een ICS. Ook kan de apotheker nagaan of astma/COPD-patiënten een stootkuur met predniso(lo)n hebben gekregen. Dit wijst erop dat de ziekte niet goed onder controle is. Voor de meeste patiënten gaat dit goed: in een doorsnee apotheek heeft 96,4% van de astma/COPD-patiënten geen of hooguit één stootkuur gekregen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : John Henstra
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Indicatoren inhalatiemedicatie in KISS-matrix
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!