Arts-wetenschapper Rebekka Schneider van de afdeling Hematologie van het Erasmus MC heeft van de Europese Onderzoeksraad (ERC) een subsidie van €1,5 miljoen ontvangen voor 'deFIBER'; haar onderzoek naar beenmergfibrose.

 

Bloedcellen

Beenmergfibrose (BMF) is een aandoening waarbij de bloedaanmakende cellen in het beenmerg vervangen worden door bindweefsel. Daardoor kan het lichaam geen bloedcellen meer produceren, wat uiteindelijk leidt tot het overlijden van de patiënt.

Voorbeeld

Primaire myelofibrose (PMF), een ongeneeslijke bloedkanker, is een goed voorbeeld van BMF dat zich stapsgewijs ontwikkelt. Schneider wil de ERC subsidie gebruiken om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van BMF, de diagnostiek voor PMF te verbeteren en nieuwe behandelingen voor de ziekte te ontdekken.

Beginfase

"We kijken in het bijzonder naar nieuwe 'markers' waarmee we de beginfase van PMF kunnen herkennen, waardoor er al in vroeg stadium een diagnose gesteld kan worden. In de beginfase van PMF is er namelijk nog geen fibrose (woekering van bindweefsel) in het beenmerg. Als er eenmaal fibrose optreedt, is daar niets meer aan te doen."

Bijzonder

Het ERC-project heeft een bijzondere betekenis voor Schneider. "Toen ik negen jaar geleden als onderzoeker begon, vond ik het al frustrerend dat er zo weinig bekend was over beenmergfibrose. Ik probeerde markers te vinden waarmee we de vroege stadia van de ziekte zouden kunnen herkennen maar het bleef onduidelijk welke cellen verantwoordelijk waren voor de aandoening."

Verbindweefseling

Tijdens haar postdoctoraal in Boston, VS, begon Schneider een nevenproject en boekte de eerste positieve resultaten. Meer experimenten volgden nadat ze vanuit de VS naar Aken in Duitsland en uiteindelijk naar Rotterdam ging, waar ze in september 2016 begon. Samen met haar team toonde ze aan dat Gli1+ cellen verantwoordelijk zijn voor de verbindweefseling bij beenmergfibrose.

Ontrafelen

Steiner: "Met deze ERC subsidie hopen we het mechanismen van de verbindweefseling verder te ontrafelen en met die inzichten effectieve behandelingen te ontwikkelen."

Bron: Erasmus MC