Uit UMCG-onderzoek blijkt dat mensen met hartfalen en nierproblemen toch veilig hartfalenmedicijnen kunnen slikken

Mensen met hartfalen en nierproblemen kunnen toch veilig hartfalenmedicijnen slikken, zo blijkt uit UMCG-onderzoek. ‘Hoewel het nog even kan duren voordat de behandelrichtlijnen aangepast worden, is dit enorm goed nieuws’, zegt onderzoeker Iris Beldhuis. Tot nu toe moesten hartfalenpatiënten uit voorzorg stoppen met het slikken van hun medicijnen als hun nierfunctie achteruitging, omdat het niet bekend was of de behandeling dan nog veilig was.

Hartfalen en nierproblemen
In Nederland leven zo’n 241.000 mensen met hartfalen. Hun hart pompt het bloed niet goed genoeg rond. Gemiddeld sterven er iedere dag 13 vrouwen en 9 mannen aan deze ziekte en het is de meest voorkomende reden van ziekenhuisopnames. Ongeveer de helft van alle mensen met hartfalen heeft ook nierproblemen, omdat het hart minder goed bloed rondpompt en de nieren daardoor te weinig bloed krijgen.

Voorzichtig bij patiënten met nierproblemen
Er zijn verschillende medicijnen om het hart te ondersteunen en verergering van de ziekte te remmen. Toch krijgt minder dan één op de honderd mensen met hartfalen de maximale aanbevolen dosering van hartfalenmedicatie. De belangrijkste reden daarvan is dat artsen voorzichtig zijn met medicijnen geven aan mensen met ernstige nierproblemen. Tot nu toe was het namelijk niet bekend of deze patiënten veilig hartfalenmedicijnen konden slikken. 

Altijd beter af mét medicatie
Daar brengt onderzoeker Iris Beldhuis van het UMCG nu verandering in. Zij deed in de Verenigde Staten onderzoek naar twee grote studies met in totaal meer dan 13.000 mensen met hartfalen met een verminderde pompkracht. Haar conclusies zijn duidelijk. Wanneer de nierfunctie van hartfalenpatiënten achteruitgaat en daarmee onder een bepaald niveau daalt, lopen ze meer risico op ziekenhuisopnames en overlijden. Zowel met goede als met slechte nieren zijn de patiënten er beter aan toe wanneer ze de medicatie (Sacubitril/Valsartan) blijven slikken.

‘De medicijnen geven geen extra risico en kunnen dus veilig geslikt worden, ook als de nierfunctie onder een bepaalde waarde daalt’, stelt Beldhuis. ‘Het aanpassen van de officiële richtlijnen kost tijd, maar ook nu al is dit goed nieuws voor patiënten. Artsen kunnen met deze kennis samen met een patiënt de beslissing nemen om de medicijnen toch voor te schrijven.’

Dekkerbeurs
Voor dit onderzoek ontving arts-onderzoeker Iris Beldhuis van het UMCG in 2022 een Dekkerbeurs van ruim 160.000 euro van de Hartstichting. Dit zijn persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks worden toegekend. 

Bron: UMCG