Health-i-care van het UMCG is gekozen als voorbeeldproject  door de Europese commissie

In het health-i-care project ontwikkelen Duitse en Nederlandse bedrijven, onderzoekers en zorgprofessionals, innovatieve producten om de bevolking tegen infecties te beschermen en antibioticaresistentie het hoofd te bieden. 22 November bezochten zo’n 20 journalisten uit verschillende Europese landen het UMCG om kennis te maken met health-i-care. De internationale persreis is georganiseerd door de Europese Commissie.

Tijdens de bijeenkomst vertelde onder andere prof. Alex Friedrich, hoofd medische microbiologie en infectiepreventie van het UMCG, over het belang van het project en de grensoverschrijdende samenwerking voor de bestrijding van antibioticaresistentie. Daarnaast lieten twee consortiumpartners zien aan welke oplossingen zij werken.

Zo werkt het Groningse bedrijf ORTEC aan de ontwikkeling van web-based software, waarmee ziekenhuizen hun eigen risicoprofiel voor de overdracht van antibioticaresistente ziekteverwekkers kunnen analyseren. Zo kunnen zij gerichter sneltesten inzetten, wat veiliger is voor de patiënt en kosteneffectiever voor het ziekenhuis. Het bedrijf Check-Points uit Wageningen ontwikkelt een moleculaire sneltest voor de gendetectie van multiresistente bacteriën. 
De Duits-Nederlandse Handelskamer, een belangrijke projectpartner, is aanspreekpunt voor de consortia waar het gaat om de marktbenadering voor de ontwikkelde technologieën en innovaties.

Invest EU-campagne
Met de invest EU-campagne wil de Europese Commissie laten zien welke impact investeringsactiviteiten van de Europese Unie hebben op projecten en mensen. Behalve het health-i-care project van het UMCG in Nederland, werd tijdens de persreis ook een bezoek gebracht aan projecten in België en Frankrijk.

Over health-i-care
In het project health-i-care ontwikkelen dertig Duits-Nederlandse consortia, bestaande uit midden- en kleinbedrijven en kennis- en zorginstellingen, innovatieve producten en technologieën voor infectiepreventie en tegen antibioticaresistentie. Het gaat om hulpmiddelen op het terrein van diagnostiek, therapie, reiniging en desinfectie, medische techniek en ICT. De hulpmiddelen variëren van onzichtbare handschoenen, tot game-based leertools en een digitale assistent die zorgprofessionals herinnert aan hygiënevoorschriften. Het project is in 2016 gestart, duurt vier jaar en wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland en meegefinancierd door de Europese Unie, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, de Niedersächsische Staatskanzlei en door de provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Overijssel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Europese Commissie kiest UMCG health-i-care als voorbeeldproject invest EU-campagne
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!