(advertentie)

Volkoren eten hangt direct samen met een lager sterfterisico en minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas

Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt tijdens een symposium in Rome dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker. ICQC vindt dat wetgevers via goede regelgeving aan de consumenten moeten uitleggen wat wel en geen volkoren product is. Prof. dr. Fred Brouns, een van de sprekers van het ICQC symposium, zegt dat ook in Nederland nog veel producten het predicaat 'volkoren' mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt, aldus Brouns.

Tweemaal daags volkoren
Als je de genoemde gezondheidsvoordelen wilt bereiken, is het voldoende twee keer per dag volkoren te eten, stelt ICQC. Deze voordelen treden niet op bij de consumptie van geraffineerde graanproducten, zoals wit brood of witte rijst. Het predicaat volkoren betekent dat alle stoffen die de oorspronkelijke graanbron bevatten in dezelfde verhouding in een levensmiddel moeten zitten. Het is een kwaliteitsbron van voedingsvezels en nutriënten en er is een dringende noodzaak om dit te communiceren richting publiek en gezondheidsadviseurs, zegt het ICQC panel.

Beter dan groente en fruit
Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken dan die van groente en fruit. Daarom bevorderen veel internationale voedselautoriteiten nu naast groente en fruit ook het consumeren van volkoren producten. Granen zijn wereldwijd een van de belangrijkste voedselbronnen. Dit heeft geleid tot veel investeringen en snelle ontwikkelingen op het terrein van de levensmiddelentechnologie, zoals moderne maalstromen en de vele geraffineerde meelproducten die daaruit voorkomen. Gevolg: de productie van geraffineerde producten die nog maar nauwelijks vezels en voedingsstoffen bevatten. ICQC vindt het tijd voor een ommekeer. Terug naar vol-natuurlijk, naar volkoren.

Intoleranties
Hoogleraar Brouns sprak tijdens het ICQC symposium over granen- en glutenintoleranties die optreden bij een klein deel van de bevolking en zijn internationale project Well on Wheat? dat de relatie tussen granen en intoleranties onderzoekt. Brouns leidt dit project, een samenwerking met de Universiteiten van Wageningen en Leeds, en het Rothamsted Research Institute in Engeland.

Levensmiddelenindustrie
De bevindingen van ICQC werden deze maand bevestigd tijdens de internationale Whole Grain Summit in Wenen, waaraan 200 experts uit 35 landen deelnamen. ICQC roept de levensmiddelenindustrie op meer aandacht aan volkoren te geven en de claim 'volkoren' beter te controleren.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/volkoren-zorgt-voor-lager-risico-op-chronische-ziekte
Originele titel: Volkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2017-11-30

Relevante artikelen ...

TURBO-grants toegekend voor medisch-technisch onderzoek De subsidies zijn onderdeel van het TURBO-programma, een samenwerking tussen de Universiteit Twente (TechMed Centre) en het Radboudumc Op woensdag ... Wetenschap & onderwijs Thu, 08 Oct 2020, 06:32:34
Subsidie voor beter begrip coronavirus Dat moet nieuwe aanknopingspunten bieden voor gerichte medische behandeling van de ziekte die het virus veroorzaakt Bioinformatici en systeembiologen... Wetenschap & onderwijs Wed, 22 Jul 2020, 20:36:55
Kunnen bloeddrukverlagers ernstige complicaties door corona voorkomen? Groot onderzoek van start Met steun van De Hartstichting zijn cardiologen van het Radboudumc een groot onderzoek gestart naar de behandeling van coro... Wetenschap & onderwijs Sat, 18 Apr 2020, 09:27:44
Hartschade veroorzaakt door coronavirus? Onderzoek zou direct van start moeten gaanHart- en vaatpatiënten kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen meer kans om er aan te overl... Wetenschap & onderwijs Mon, 30 Mar 2020, 08:43:14
Maagkanker veroorzakende stamcellen ontdekt De onderzoekers ontdekten een zogeheten genetische marker op cellen in de maag met de naam Aquaporin-5 (afgekort AQP5) Wetenschappers hebben voor het... Wetenschap & onderwijs Tue, 18 Feb 2020, 14:28:58
Europese subsidie voor ontwikkeling behandelmethode van genetische spieraandoeningen Het behoud van spiermassa- en kracht is essentieel voor een gezond leven Een consortium geleid door wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Univ... Wetenschap & onderwijs Mon, 20 Jan 2020, 15:38:48