Twee wetenschappelijke artikelen verschenen van  prof.Martin van den Bent die wereldwijd bepalend zijn voor de behandeling van patiënten met bepaalde hersentumoren.

Neuro-oncoloog prof.Martin van den Bent heeft twee wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die wereldwijd bepalend zijn voor de behandeling van patiënten met bepaalde hersentumoren.

Twee vakbladen
In vakblad The Lancet beschreef Van den Bent de combinatie van bestraling en chemotherapie. En in vakblad de New England Journal of Medicine publiceerde hij de resultaten van een studie waarin een combinatie van twee chemotherapieën is onderzocht.

Combinatietherapie
Afgelopen oktober publiceerde The Lancet het CATNON-onderzoek van Van den Bent en medewerkers van de afdeling Pathologie, onder wie prof. Winand Dinjens en prof. Max Kros. Deze studie gaat over de werking van de combinatie radiotherapie (bestraling) met chemotherapie bij patiënten met bepaalde ernstige hersentumoren. Het chemotherapeuticum temozolomide blijkt in combinatie met bestraling voor betere resultaten te zorgen. Van de patiënten die beide behandelingen samen kregen, was 55,9% nog in leven na vijf jaar. Dit vergeleken met 44.1% van de patiënten die uitsluitend radiotherapie hadden ondergaan.

Bevacizumab
Van den Bent is tevens mede-auteur van de lomustine en bevacizumab-studie. Dit gaat over de werking van de combinatie van deze twee geneesmiddelen bij glioblastomen. Op basis van eerdere studies werd verondersteld dat bevacizumab en vooral in combinatie met lomustine voor een betere en langere overleving zou zorgen. In de VS werd vanwege deze hoge verwachting een versnelde goedkeuring voor dit middel verleend door de toezichthoudende instantie FDA. Uit het onderzoek van Van den Bent en collega's blijkt echter dat de overleving door toevoeging van bevacizumab aan lomustine in het geheel niet verbetert. Dit ondanks het feit dat het kostbare middel wel in veel landen wordt voorgeschreven. Van den Bent: “Hopelijk leidt onze studie tot een meer rationele heroverweging van het gebruik van dit middel.”

Hersentumorcentrum
Verschillende neurologen, pathologen en moleculair biologen van het Erasmus MC Hersentumorcentrum waren bij de twee bovengenoemde internationale studies betrokken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Analyse van combinatietherapie hersentumoren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 08 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!